Privacy Eerste zes bedrijven in Nederland gelauwerd met 3e Lean & Green Star

Lean & Green Europe zet nieuwe stap richting zero emissie-logistiek:

Eerste zes bedrijven in Nederland gelauwerd met 3e Lean & Green Star

Delft/Amersfoort, 31 mei 2018

Een jaar na de presentatie van de 3e Lean & Green Star zijn de eerste 3e Lean & Green Stars uitgereikt aan 6 bedrijven die een nieuwe CO₂-doelstelling hebben behaald. Nog eens 3 hebben het certificaat voor de 3e Star ontvangen uit handen van Mariëtte van Empel, Programmadirecteur Duurzame Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en Henk Krougman, Supply Chain Development Manager van Cargill BV en Ambassadeur van Lean & Green Europe. Namens Connekt werden de Lean & Green Awards en Stars overhandigd tijdens het Festival Duurzame Mobiliteit in Amersfoort. De winnende bedrijven effenen de weg richting zero emissie: het ultieme doel van het programma Lean & Green Europe. Dat doen zij samen met >500 Lean & Green koplopers in Europa. Daarnaast voegden zes Lean & Green Award Winners, vier Lean & Green Star Winners, en vier 2e Star Winners zich vandaag bij deze koplopersgroep. In tien jaar is Lean & Green uitgegroeid tot de leidende Europese community voor zero-emission logistics (gesymboliseerd door 5 Lean & Green Stars).

Eerste zes bedrijven in Nederland gelauwerd met 3e Lean & Green Star 5

Alle Lean & Green Award, Star, 2nd Star en 3rd Star Winners met Mariëtte van Empel, Programmadirecteur Duurzame Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en Nico Anten, Executive Chairman van Connekt, op 31 mei 2018 in Amersfoort

Achtergrond 3e Lean & Green Star
Een noodzakelijke stap op weg naar zero emissie is het reduceren van inefficiëntie in de keten. Daarop is de 3e Lean & Green Star dan ook gericht. Lean & Green koplopers gebruiken voor het behalen van de 3e Star de data-analysetool Lean analytiX™: de eerste methode voor CO₂-effectiviteit in de logistiek. Lean analytiX™ geeft op basis van harde gegevens inzicht in de CO₂-prestatie: hoe effectief is het vervoer uitgezet tegen de uitstoot die veroorzaakt wordt? Dat kan in detail per klant of regio per periode, maar ook over internationale supply chains heen. Die analyse blijkt heel veel concreet besparings- en verbeterpotentieel op te leveren, wat direct aangepakt kan worden – en dus direct leidt tot lagere kosten. De 3e Lean & Green Star is een echte uitdaging vanwege de verruiming van de scope van 50% naar 75% met een bedrijfsspecifieke target. Daarnaast worden de bedrijven uitgedaagd om een bijdrage te leveren aan de Factor 6 klimaatdoelstelling voor de logistiek: voor 2050 moet de logistiek zijn productiviteit met een factor 6 hebben vergroot ten opzichte van 1990.

Reductietargets sterrenprogramma van Lean & Green Europe
1e Lean & Green Star: 20% CO₂-reductie, 50% scope, binnen 5 jaar
2e Lean & Green Star: 10% CO₂-reductie, 65% scope, binnen 3 jaar
3e Lean & Green Star: 5% CO₂-reductie, 75% scope, binnen 2 jaar.
4e Lean & Green Star: aantoonbaar op koers naar klimaatdoel – jaarlijks opnieuw gemeten.
5e Lean & Green Star: zero emissie.

Eerste zes bedrijven in Nederland gelauwerd met 3e Lean & Green Star 4

Moonen Packaging geeft het goede voorbeeld door CO2-vrij de Star te komen ophalen: met de fiets vanuit Eindhoven naar Amersfoort!


Yoni Van der Veken, Country General Manager, CHEP Benelux
: “We zijn erg verheugd dat we als koploper deze erkenning krijgen. Maar veel belangrijker: we hopen dat we hiermee ook andere bedrijven kunnen stimuleren om de nodige inspanningen te leveren om te verduurzamen.” – Yoni Van der Veken, Country General Manager, CHEP Benelux.

De winnaars van de 3e Lean & Green Star en het 3e Lean & Green Star Certificate
De eerste 3e Lean & Green Stars zijn uitgereikt aan: Boston Scientific International B.V., CHEP BENELUX B.V., Lekkerland Nederland B.V., Moonen Packaging, Tielbeke Transport B.V. en Kuypers Neer BV. Zij worden op de voet gevolgd door drie bedrijven die hun plan van aanpak voor realisatie van de 3e Star doelstellingen hebben voltooid en hiervoor het certificaat voor de Lean & Green 3e Star in ontvangst namen: BCTN b.v., Jumbo Supermarkten B.V. en Rensa (bekijk Jumbo en Rensa in het kader van hun Lean & Green inspanningen op RTL7 via  https://www.youtube.com/watch?v=5PBIWKLs85A&t=216s).

Winnaars van de 2e Lean & Green Star
4 bedrijven namen de Lean & Green 2e Star in ontvangst: Cargill B.V., van der Wal BV, PostNL Pakketten Benelux B.V., Refresco Benelux B.V.

Winnaars van de 1e Lean & Green Star
4 bedrijven namen de 1e Lean & Green Star in ontvangst: Nedcargo Logistics BV, Rabelink Logistics BV & CO.KG, Schotpoort Logistics Eerbeek B.V., E. van Wijk Logistics B.V.

Winnaars van de Lean & Green Award
6 bedrijven sloten zich aan bij het Lean & Green netwerk en ontvingen de Lean & Green Award. Voor logistiek: Coolblue Holding B.V., Bas van Ewijk Logistics B.V., Euro Pool System International B.V., S&R transport. Voor personenmobiliteit: Arriva Personenvervoer Nederland BV en Quicargo.