Door technologische ontwikkelingen kunnen mensen die vroeger ongeschikt waren om te rijden, nu vaak toch verantwoord de weg op.

Iedereen kent het CBR van de rijexamens. Zijn er andere dingen die we zouden moeten weten over het CBR?
CBR beoordeelt ook of je medisch gezien wel veilig de weg op kunt. En we helpen mensen als er aanpassingen aan het voertuig nodig zijn, bijvoorbeeld bij ziekte of na een ongeluk. Daarnaast kun je bij het CBR ook de benodigde beroepsexamens doen voor het wegvervoer, de binnenvaart en logistiek. Aankomende beroepsvliegers en privévliegers doen hun theorie-examen ook bij het CBR.

Op welk dienst is het CBR het meest trots als het gaat om smart, sustainable and social mobility?
We zijn trots op alle diensten die we leveren. En we doen meer dan examineren. We zoeken steeds naar manieren om mensen veilig mobiel te laten zijn. Door technologische ontwikkelingen kunnen mensen die vroeger ongeschikt waren om te rijden, nu vaak toch verantwoord de weg op.

Op welke thema’s gaan de andere Connektleden jullie tegenkomen (Disruptive innovation; ITS; Smart Mobility; Zelfrijdende Voertuigen; Social Inclusion; Duurzame Logistiek; Topsector Logistiek)?
Eigenlijk op al deze thema’s. En dan gaat het ons om de factor ‘mens’. Want wat betekenen deze technische ontwikkelingen eigenlijk voor de bestuurder? En voor het rijexamen? Dat doen we nu al met verschillende Connektleden, zoals de technische universiteiten en TNO.

Wat willen jullie toevoegen aan dit thema?
Wij willen onze focus op de gedragskant toevoegen. Bij alle onderzoeken naar deze thema’s is dat wat wij willen weten. En natuurlijk in relatie tot technische, logistieke en juridische mogelijkheden. Het is goed om daar samen in op te trekken.

Wat is volgens jullie op dit moment de meest kansrijke disruptieve innovatie?
Dat is natuurlijk zonder twijfel de zelfrijdende auto. De techniek gaat razend snel. Hoe kunnen we daar de mens zo op aansluiten dat de veiligheid verbetert? Want dat is waar we het allemaal voor doen.