SPIKE enables safe & sustainable electric mobility

1. Kun je in de vorm van een elevator pitch uitleggen wat Spike doet?
SPIKE is een spinoff van STORM Eindhoven, het studententeam van de TU Eindhoven dat in 80 dagen de wereld rondreed op een compleet zelfontwikkelde elektrische motorfiets. Nadat het team een kleine twee jaar geleden weer in Eindhoven terugkwam, besloten een aantal STORM- teamleden om het succesvolle project een passend vervolg te geven via de startup SPIKE.
We zagen dat het ene na het andere bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een nieuw elektrisch voertuig, maar dat veel bedrijven eigenlijk niet de mankracht, vaardigheden en kennis hebben om deze ontwikkeling op een goede en snelle manier te doen. Met name de batterijpakketten zijn vaak een groot probleem, waardoor de voertuigen niet robuust, niet betrouwbaar en niet veilig zijn. SPIKE biedt daarom een totaaloplossing aan door haar klanten te ondersteunen in het gehele ontwerp–, ontwikkel– en productieproces van elektrische voertuigen en bijbehorende componenten. Een belangrijk onderdeel hierin is de productie van een veilige, betrouwbare en kostenefficiënte batterijmodule die flexibel is opgebouwd en makkelijk aan elkaar te knopen, waardoor een heel breed scala aan toepassingen bediend kan worden.

2. Op welke dienst/welk project is Spike het meest trots als het gaat om smart en sustainable mobility?
Onlangs hebben we ons eerste project afgerond: een elektrische motorfiets voor de Keniaanse markt in opdracht van het Nederlands-Keniaanse motormerk Kibo. Kibo is het eerste merk dat een motorfiets specifiek ontworpen heeft voor de Afrikaanse markt. Een tijdje geleden benaderden ze SPIKE met de vraag om een elektrische prototype motor te ontwikkelen op basis van hun verbrandingsmotormodel. Uiteindelijk hebben we binnen een half jaar de complete integratie van de elektrische aandrijflijn gedaan, inclusief ontwikkeling van de batterijmodule.

3. Op welke thema’s komen de andere Connektleden jullie tegen?
Op alle vlakken waar elektrische, schone mobiliteit een rol speelt, dus dat zijn er een hoop!

4. Wat voegen jullie toe aan dit thema en/of het Connektnetwerk?
En wat kan Connekt voor Spike betekenen?
Wij hebben veel kennis op het gebied van elektrische voertuigen en batterijen en een breed netwerk in de automotive. Dit netwerk en deze kennis zetten we graag in om waarde toe te voegen aan de andere Connekt-leden. Daarbij hopen we dat Connekt ons toegang geeft tot een groter (inter)nationaal netwerk van potentiële klanten, ook buiten de automotive sector, zodat we onze kennis ook steeds breder in kunnen gaan zetten.

5. Wat is volgens Spike op dit moment de meest kansrijke disruptieve innovatie?
Op het gebied van batterijtechnologie komen er veel kansrijke innovaties voorbij. Dat kan ervoor  zorgen dat elektrische voertuigen steeds interessanter worden, totdat we er echt niet meer omheen kunnen. Wij houden deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten zodat onze modules ook altijd uitgerust zijn met de laatste technologieën.

 

5 vragen aan SPIKE