Eén van de initiatieven van Connekt is het Lean & Green-programma, het leidende CO2-reductieprogramma voor de logistiek in Europa. Rensa Family Company is al lange tijd deelnemer aan het programma.
Geplaatst op 22 april 2025
Naast het verbinden van overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven, houdt Connekt zich ook bezig met diverse programma’s. Eén daarvan is het CO2-reductieprogramma Lean & Green. We gingen in gesprek met Jur Hofland van Rensa Family Company, één van de deelnemers aan het Lean & Green-programma.
Jur Hofland, duurzaamheidscoördinator bij Rensa: “Toen wij startten was er nog niets anders dan de Lean & Green Award, er waren toen nog geen sterren.” Hofland omschrijft Lean & Green met de drie woorden: verbindend, faciliterend en enthousiasmerend.
“Het was een hele bewuste keuze om aan het Lean & Green-programma deel te nemen,” vertelt Hofland. “We vonden het onder meer fijn dat de scope (transport en logistiek) klein is. Dat helpt om focus te houden als je nog onbekend bent met verduurzaming.”
Rensa Family Company is de centrale dienstverlener binnen Rensa Family, een internationaal familiebedrijf van groothandelsbedrijven en dienstverleners in de professionele installatiesector. Het familiebedrijf bestaat uit 16 bedrijven verdeeld over Nederland, Duitsland en Roemenië. De klanten zijn professionele installateurs; de leveranciers zijn eigenlijk alle bekende merken binnen de installatiewereld.
Toekomstbestendig
“We zijn een familiebedrijf, dat is ook ons DNA,” vertelt Hofland. “Als familiebedrijf denken we aan onze toekomstbestendigheid. Niet alleen voor deze wereld, maar ook zodat de volgende generatie het bedrijf in een gezonde staat over kan nemen. We hebben duurzaamheid, of toekomstbestendigheid, hoog in het vaandel staan.” Hofland vertelt dat er geen duurzaamheidsbudget is, maar dat op veel afdelingen toch vaak over duurzame oplossingen wordt nagedacht. “Als bijvoorbeeld processen verbeterd of investeringen gedaan moeten worden, wordt op veel afdelingen eerst nagedacht of er een goed duurzaam alternatief is waar we voor kunnen kiezen, ondanks dat het soms meer geld kost.”
Als je met duurzaamheid aan de slag wilt, moet je ergens starten. “Het Lean & Green-programma heeft ons gaandeweg heel erg geholpen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot vier Lean & Green sterren. Wij waren de tweede in het hele programma met vier sterren en we zijn daar nog steeds heel trots op.”
Community
Een van de pijlers van het Lean & Green-programma is de community van deelnemers, waarin samenwerken en kennisdelen aan de basis staan. Volgens Hofland is deze community ‘heel belangrijk’ om te kunnen verduurzamen. “Je kunt van elkaar leren en elkaar ook motiveren.” Het is volgens Hofland ook goed dat er kritische partijen aanwezig zijn in de community, die vanuit hun eigen praktijk aangeven dat bepaalde zaken niet werken.
Het programma biedt ook wat spelingsruimte. “Er is begrip voor jouw praktijksituatie. Wij zijn een groothandel, geen transporteur. Dus wij hebben met net iets andere systematiek te maken.”
Procesoptimalisatie
De naam van het programma is volgens Hofland perfect gekozen. “Het woord ‘lean’ staat niet voor niets vooraan. Door procesoptimalisatie kun je ook al verduurzamen.” Dit principe hielp ook om zijn collega’s mee te krijgen in het proces. “Dat was voor mij als duurzaamheidscoördinator binnen Rensa ook een hele goede stok achter de deur.”
Waarde behouden
Voor de toekomst is het volgens Hofland belangrijk dat het Lean & Green-programma zich blijft doorontwikkelen en blijft kijken wat er in de sector gebeurt. Hij vindt het belangrijk dat het label en de bijbehorende sterren hun waarde blijven behouden. “Dat betekent dat je aan de bovenkant – de koplopers – genoeg uitdaging moet blijven bieden. Maar zij moeten niet te hard gaan, zodat het een soort eliteclub wordt. Duurzaamheid is van ons allemaal. Aan de onderkant moet je de drempel laag genoeg houden voor nieuwe deelnemers om aan te sluiten.” Hofland is van mening dat deelnemers ook beter gecontroleerd moeten worden. “Ben je nog steeds je twee sterren waardig? Of heb je die destijds behaald en heb je daarna niets meer gedaan?”
Hofland adviseert Lean & Green om te blijven doen waar ze goed in zijn. Hij denkt dat het goed is dat er een programma is dat die focus heeft. “Dat is waarom wij als Rensa ooit voor Lean & Green gekozen hebben.” Ook denkt hij dat de community nog kan groeien, want verduurzaming blijft een actueel onderwerp. “Ik denk dat er nog heel veel te halen valt in de transportwereld.” Al benadrukt hij dat kwaliteit voor kwantiteit gaat, ook in een programma als Lean & Green.
Hofland besluit dat hij fan is van het programma. “Dat komt echt door de manier waarop het georganiseerd wordt en hoe partijen erbij betrokken worden. Ook bij de ontwikkeling van het programma. Het voegt iets toe aan de verduurzaming van transport en logistiek in Nederland en Europa.”
Wil je meer weten over het 25-jarige jublieum van Connekt?
Bezoek dan onze speciale themapagina 25 jaar Connekt!