Maandag 6 juni – dag 1

Op maandagochtend startte de Connekt Bestuurs- en ledenreis op Schiphol waar voor elke deelnemer een goodiebag klaarstond bij de vertrekgate. Met twee vliegtuigen vol Connektleden vlogen we naar het zonnige Glasgow. Op Glasgow Airport werd de groep aangevuld met enkele leden die reeds in Glasgow waren, waarna de groep met de bus richting Falkirk reden.
dag 1
dag 1.1

Tijdens deze reis door Clyde Valley werd de groep ook verwelkomd door Nico Anten: “het belooft een veelbelovende en inspirerende reis te worden met dit mooie deelnemersveld.” In het plaatsje Falkirk stapte de groep uit om het bijzondere ingenieurswerk te bekijken: the Falkirk-Wheel. De groep werd ontvangen door George McBurnie, projectmanager at Scottish Canals die met trots vertelde over de geschiedenis van deze unieke scheepslift. De scheepslift overbrugd 35 meter en vervangt daarmee 11 sluizen. De lift is uniek omdat zij 360 graden in beide richtingen kan draaien. Met het wiel is men in circa 10 minuten met de boot 35 meter hoger of lager op het water. De toeristenbootjes maken een echte attractie van deze unieke scheepslift, die tevens de noodzakelijke inkomsten voor onderhoud vormen. De beroepsvaart op de Schotse kanalen is in de afgelopen decennia sterk verminderd.

Vanaf Falkirk-Wheel reed de bus terug richting het centrum van Glasgow, naar het Millenium Hotel op George Square. Nadat iedereen een sleutel had ontvangen van zijn/haar kamer vertrok de groep met de metro richting het restaurant waar het diner plaatsvond. Het was een bijzondere ervaring om in Glasgow met de metro te reizen. Dit op twee na oudste metronetwerk ter wereld, gaf de meeste deelnemers een benauwd gevoel. De metrostellen zijn 2,34 meter breed en minder dan 2 meter hoog en een gesprek in de knusse metrostellen is niet mogelijk. In de bruisende studentenwijk kregen we een heerlijke maaltijd uit de lokale keuken voorgeschoteld.

 

Dinsdag 7 juni – dag 2

De tweede dag van de reis begon voor een aantal leden met de traditionele Connekt hardloopsessie. Vervolgens bezocht de groep na een korte wandeling het kantoor van Scottish Transport waar zij werden verwelkomd door Bill Reeve, commercial director bij Scottish Transport. Hij gaf een toelichting op de economische impact van transport en de verbanden met de Schotse beleidsdoelstellingen. Vooral het sociale component, welvaartsongelijkheid door verschillende in inkomen en geografische ligging kwam sterk naar voren in de presentatie. Het verhaal werd gecomplementeerd met presentaties van Gordon MacLeod en Tom Davy die ingingen op de uitdagingen in rail- en busvervoer in Schotland. Daarin viel op dat het voor Scottish Transport een uitdaging is om alle Schotten te voorzien van een alternatief voor het gebruik van de auto, maar dat daardoor de implementatie van openbaar vervoer een hoge kostenpost is door de vele dunbevolkte gebieden en eilanden.

Vanaf Scottish Transport reisde de groep per trein van Central Station naar het Exhibition Center waar het ITS European Congress plaatsvond. Op de Connekt stand stond een heerlijke lunch klaar. Het bestuur zonderde zich na de lunch af voor de eerste Connekt bestuursvergadering in het buitenland. De achtergebleven groep werd rondgeleid langs enkele demo’s op het Congress. Dynniq nodigde de deelnemers uit om per auto over een kruispunt in Glasgow te rijden waarbijdag 2.3 ze realtime time-to-green speedadvice kregen, gecommuniceerd over een dag 2mobiel netwerk. Catapult toonde met haar demo’s de werking van e-Call uit, een noodhulpbelsysteem en toonden de mogelijkheden van het op afstand laten stoppen van auto’s voor handhavingsdoeleinden waar nieuwe auto’s vanaf 2019 verplicht mee uitgerust dienen te zijn. Na het beursbezoek verplaatste de groep zich met taxi’s naar de universiteitscampus in Glasgow. Hier werd zij ontvangen door Michael Burns, Knowledge Transfer Manager. De authentieke campus die sinds 1451 is opgebouwd zal worden getransformeerd in een Smart Campus met allerlei IoT toepassingen die de verbinding met en dus de economische groei in de gehele stad moet bevorderen. Onderdeel van de plannen is ook het implementeren van MaaS (Mobility-as-a Service). Na de presentatie over de plannen voor de Smart Campus kreeg de groep een rondleiding op dag 2.1de huidige campus. Vanaf de Campus kon de groep met de metro terug dag 2.8richting het centrum van de stad.Congress zijn afgereisd. Bij het geslaagde Dutch Dinner in Glasgow waren 70 leden aanwezig.

Om 17:00 stonden de deelnemers op de stoep van The Drake, waar het Dutch Dinner zou plaatsvinden. Het Dutch Dinner organiseert Connekt voor al haar leden die naar het desbetreffende ITS European

 

Woensdag 8 juni – dag 3

Op de laatste dag van de reis werd Censis bezocht na een korte wandeling. Daar werddag 3.1 de groep ontvangen door Dr. Mark Begbi, Business Development Director at Censis.  Mr Begbi legde uit hoe Censis de positie van Schotland wil waarborgen door gezamenlijk met universitaire onderzoekers de industrie met Sensor en Imaging Systems (SIS) wil versterken. Ook kregen deelnemers in het Conncted Devices Development Center een aantal demonstraties van IoT toepassingen te zien. Met het bezoek aan Censis kwam er een einde aan de Bestuurs- en Ledenreis in Glasgow. Een gedeelte van de groep verbleef nog langer in Glasgow terwijl de rest terug vloog naar Nederland.