Als mensen al van blockchaintechnologie hebben gehoord, is dat waarschijnlijk in verband met cryptogeld. De blockchain heeft echter meer te bieden dan alleen de bitcoin, zoals oplossingen die nuttig kunnen worden toegepast in de logistiek en het integraal ketenbeheer. De technologie bestaat uit een niet te vervalsen digitaal grootboek van economische transacties en kan mogelijkerwijs een oplossing bieden voor veel van de uitdagingen die voortkomen uit de complexiteit van versnipperde, geglobaliseerde toeleveringsketens.

Toeleveringsketens zijn veranderlijk van aard: ze integreren en passen zich snel aan nieuwe technologieën aan, van spoorweg- tot luchtvervoer tot internet. Ketenbeheerders, wiens taak het is het aan het werk houden van de machines en het verzenden van het eindproduct, zien hun taak veranderd in iets veel complexers, met name door internettechnologie.

Normen

Het beheer van de huidige toeleveringsketens bestaat uit het controleren van een ingewikkelde logistieke nexus die meerdere locaties bestrijkt, met honderden stadia en verschillende actoren waarvoor verschillende betalingen en facturen gespreid over enkele maanden nodig zijn. Dit is een serieuze uitdaging voor ketenbeheerders. Ook voor consumenten is het belangrijk om te weten dat alle onderdelen van de producten die ze kopen ethisch verantwoord zijn geproduceerd met inachtneming van de milieu- en arbeidsnormen.

Voor zowel beheerders als consumenten is het moeilijk om de herkomst van onderdelen nauwkeurig te traceren in de toeleveringsketen en om snel te reageren op problemen die ontstaan in verband met kwaliteit of zelfs illegaliteit, omdat het huidige systeem zeer ondoorzichtig is.

Meer transparantie

De globalisering van productie is mede mogelijk gemaakt door computernetwerken. Daarom zou deze technologie ook een oplossing moeten bieden voor het beheren van deze complexiteit. De blockchain, waarbij informatie wordt opgeslagen in een gedistribueerde database die tegelijkertijd door meerdere computers wordt gehost, kan doeltreffende oplossingen bieden die zowel verifieerbaar als blijvend zijn.

De blockchain is zeer transparant, omdat elke transactie wordt geregistreerd in talrijke kopieën van het digitale grootboek en wordt gedistribueerd over meerdere computers. Deze technologie is bovendien zeer veilig, aangezien elk blok in de keten aan het voorgaande blok is gekoppeld. Informatie wordt verspreid over het netwerk, dus er is geen centraal punt dat kwetsbaar is voor cyberaanvallen door hackers.

Door de mogelijkheid van slimme overeenkomsten helpt de blockchain om het integraal ketenbeheer efficiënter en kosteneffectiever te maken dan de huidige oplossingen, omdat de overeenkomsten traceerbaar zijn, automatisch acties uitvoeren en de tussenkomst van derde partijen niet nodig is.

 “Ondanks de huidige tendens om het gebruik van de blockchain overdreven te bejubelen, zal deze technologie een steeds belangrijkere rol spelen bij de digitale transformatie van de transportlogistiek. Het vermogen om deze transformatie te ondersteunen zal aantoonbaar worden vergroot als de ontwikkeling samengaat met de toekomstige vooruitgang op het gebied van het internet der dingen, LPWAN (low-power wide-area networks), 5G en verwerking aan de netwerkrand”, aldus Jim Beveridge van ERTICO – ITS Europe, een privaat-publiek partnerschap dat de blockchaintechnologie als alternatief ziet voor slimme overeenkomsten en transacties in de mobiliteit en logistiek, als aanvulling op geavanceerde netwerken voor gegevensuitwisseling (zoals AEOLIX).

ITS World Congress 2018

Gezien de voordelen van de blockchaintechnologie is het geen verrassing dat dit een van de hoofdthema’s is die worden besproken tijdens het 25e ITS World Congress dat in september in Kopenhagen wordt gehouden. Het ITS World Congress is de grootste beurs ter wereld en uitsluitend gericht op de digitalisering van het transport en slimme mobiliteit.

Deskundigen op dit gebied zullen een aantal sessies verzorgen over de blockchaintechnologie en cyberveiligheid, waaronder:

ES11 Het vergroten van de cyberveiligheid en de veerkracht van de transportinfrastructuur

SIS60 Cyberveiligheid voor openbare ITS-systemen

SIS10 Het beoordelen van next-generationtechnologieën voor toekomstige nieuwe transportomgevingen

SIS47 Blockchain en technologieën op basis van gedistribueerde databases voor transport en mobiliteit

Klik hier voor het volledige programma van de beurs en ga voor meer informatie over het ITS World Congress 2018 naar www.itsworldcongress.com.