Trouw aan haar pioniersgeest mag Cargolux Airlines zich de eerste Lean & Green airliner ter wereld noemen. De Luxemburgse luchtvrachtmaatschappij ontving op 28 juni 2016 de  Lean & Green Award voor haar commitment aan een doelstelling van 10% CO2-reductie binnen vijf jaar. Cargolux voegt zich bij Lean & Green, het leidende Europese netwerk voor duurzame logistiek. Lean & Green Europe combineert corporate responsibility voor het reduceren van de CO2-footprint met continuous improvement van operationele performance en customer value.  De participatie van Cargolux in Lean & Green was aanleiding voor Lean & Green initiator Connekt en haar Luxemburgse Lean & Green partner, Cluster for Logistics, om een speciaal programma voor airliners te lanceren: Lean & Green Aviation.

Dirk Reich, President & CEO Cargolux
“Sinds de start van Cargolux Airlines in 1970 staat Cargolux bekend als pionier in de luchtvrachtindustrie, die constant nieuwe markten verkent, nieuwe innovatieve producten en grensverleggende activiteiten in deze industrie,” zegt Dirk Reich, President & CEO van Cargolux Airlines. “Trouw aan diezelfde pioniersgeest is Cargolux nu de eerste airline ter wereld die de Lean & Green award heeft behaald. Als Global Cargo Carrier of Choice zijn we er trots op om deze sector wederom voor te gaan, en we hopen dat we anderen in onze industrie kunnen bemoedigen om te volgen. Onze klanten en logistieke partners, de grote expediteurs van deze wereld, zijn zich zeer bewust van het Lean & Green programma en waarderen onze inspanningen. Lean & Green geeft Cargolux zeker een concurrentievoordeel en benadrukt ons commitment om altijd het hoogste serviceniveau te leveren.”

 

C4L_Lean_Green_2016_20 C4L_Lean_Green_2016_05

Lean & Green Aviation
Tot voor kort werd logistiek gezien als een low-skilled industrie die werd geassocieerd met koude, vieze distributiecentra en vervuilende dieselauto’s. Dankzij de snelle ontwikkeling van green technologies, geavanceerde automatisering, software systemen en high tech innovaties in warehousing en tracking systems, en meer ketensamenwerking, is dat beeld achterhaald. De koplopers in het Lean & Green netwerk bundelen krachten om samen te werken aan de optimalisatie van de supply chain, waarmee ze laten zien dat logistiek zeer efficiënt, slim en duurzaam kan zijn. Voor de luchtvracht industrie zijn maatregelen als het bundelen van goederen een uitdaging. De Luxemburgse luchtvaartmaatschappij CargoLux is die uitdaging met succes aangegaan. Voor haar commitment aan de CO2-doelstelling van 10% reductie binnen 5 jaar heeft CargoLux de Lean & Green Aviation Award gewonnen. Deze mijlpaal kan ook andere luchtvaartpartners inspireren om zich aan te sluiten bij Lean & Green.

 

Lean & Green
Lean & Green startte in 2008 als initiatief van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu om de CO2-voetafdruk van bedrijven te reduceren, en wordt uitgevoerd door Connekt, network for smart, sustainable and social mobility in Nederland. Lean & Green breidt zich uit in Europa, met een Europees programma en nationale Chapters in 6 Europese landen. In Luxemburg wordt het uitgevoerd door de Cluster for Logistics.