Geplaatst op 19 juni 2020
In Nederland mogen niet alle voertuigen zomaar de weg op. Om de veiligheid op de openbare weg te waarborgen, moeten voertuigen aan toelatingseisen voldoen. Zo ook de elektrische steps, die behoren tot de categorie bijzondere bromfietsen. In deze categorie gelden eisen als knipperlichten, remlichten, luchtbanden etc. De meeste aanbieders van elektrische steps kunnen de specificaties van hun voertuig niet aanpassen aan de strenge eisen voor een klein afzetgebied als Nederland, omdat dit niet rendabel is. Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan Connekt gevraagd om een hackathon te organiseren om deze impasse te tackelen.
De hackathon zou in eerste instantie fysiek bij Connekt plaatsvinden. Vanwege de coronacrisis kon dit geen doorgang vinden en is er gekozen voor een digitale variant. Overheden en aanbieders kwamen bij elkaar in drie online bijeenkomsten om met elkaar in gesprek te gaan over de invoering van elektrische steps in Nederland.
Deze online variant van de hackathon gaf ook de mogelijkheid om mensen uit het buitenland te vertellen over hun ervaringen met de elektrische step. Zo was er tijdens de eerste bijeenkomst een presentatie van de gemeente Stockholm, waar de elektrische step niet tot een aparte voertuigcategorie hoort en zowel als fietser als voetganger wordt aangemerkt. In Stockholm zit de gemeente periodiek met de verschillende aanbieders aan tafel om te zien wat goed gaat en wat verbeterd kan worden. Tijdens de tweede bijeenkomst werd verteld hoe Duitsland de regelgeving rondom elektrische steps heeft aangepakt. In Duitsland zijn uitvoerige testen gedaan met steps. Deze testen zitten goed in elkaar. Drie jaar na invoering worden de regels geëvalueerd. Door middel van workshops worden diverse stakeholders hierbij betrokken. Er wordt besproken hoe de regels worden geïnterpreteerd. Sinds januari 2020 worden steps apart gecategoriseerd in de ongevallenstatistieken.
De resultaten van de hackathon zijn afgelopen week gedeeld met het ministerie. Lees hier de samenvatting van de hackathonsessies.
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Erik Roza.