CityBarge – najaar 2020

Dagboek van een start-upCityBarge werkt aan een schaalbaar concept voor duurzame logistiek over water. Afgelopen september was het zover: onze eerste elektrische en modulaire duwboot was klaar! In bijzijn van minister Cora van Nieuwenhuizen werd de ‘CityBarge ONE’ gepresenteerd op het SMASH-evenement. Dit had het begin moeten zijn van een tocht door het land, waarbij we in verschillende steden evenementen zouden organiseren om onze oplossing over het water te presenteren aan gemeentes, ondernemers en inwoners.

Helaas mocht het niet zo zijn. Door het oplopende aantal coronabesmettingen in het land moesten we onze plannen aanpassen. Beginnend met de annulering van het ZES-evenement van de gemeente Leiden, dat een paar uur na het evenement met de minister zou plaatsvinden. In plaats daarvan hebben we in Leiden, samen met onze partner City Hub, alleen voor een aantal betrokkenen van de gemeente (wethouders North en Van Delft) de duwboot en hublocatie gepresenteerd. Toch was dit voor ons een groot moment. We zijn enorm trots om de CityBarge One met duwbakken en al door de grachten te zien varen!

Dagboek van een start-up 1Kapotte transportwagen

Een evenement dat wel door leek te kunnen gaan was onze deelname aan het EV-evenement op het circuit van Zandvoort. Helaas was ook dit ons niet gegund, toen bleek dat de transportwagen kapot was en wij onze duwboot niet naar locatie konden brengen.

Ook in Utrecht konden we samen met Cityport of Utrecht een aantal gegadigden van de gemeente uitnodigen, o.a. wethouder Eerenberg voor een bezichtiging van de duwboot. Helaas was het niet heel veel meer dan dat. Voor ons erg jammer omdat we op deze manier moeilijker de ondernemers en inwoners van de steden kunnen meenemen met ons verhaal. De komende tijd willen wij ook nog andere steden aandoen. Maar op wat voor manier is nog even afwachten.

Verhaal vertellen

Gelukkig hebben wij nog een aantal andere mooie kansen gekregen om ons idee verder de wereld in te krijgen. Dankzij Connekt waren wij bijvoorbeeld uitgenodigd om te spreken op het Innovation Station evenement vanuit de US State Department. Ook heeft een journalist van BNR een rondje meegevaren, mochten wij aanschuiven bij Schuttevaer TV en was onze managing director één van de panelleden bij het SMASHUP-evenement over smart shipping in stadslogistiek. Vooral dat laatste evenement was een mooie kans om te laten zien dat duurzame stadlogistiek een ‘joint-effort’ is. Onze partner uit Amsterdam, ZOEV City, was bijvoorbeeld een van de andere sprekers. Hier kwam duidelijk naar voren hoe wij elkaar kunnen versterken om uiteindelijk samen te komen tot een duurzame oplossing.

Pilots

Dagboek van een start-up 2Naast de publieke uitingen, werken we achter de schermen natuurlijk ook hard aan de verschillende pilots. Deze zullen we begin volgend jaar gaan draaien. Elke stad en elke materiaalstroom is anders. Met verschillende pilots hopen wij ons flexibele systeem zo goed mogelijk te testen. Om zo voor elke stad een oplossing op maat te kunnen bieden. Tegelijkertijd kijken we ook al naar voren, en zijn we nieuwe innovatietrajecten aan het opstarten om zo nog meer impact te kunnen maken!