De komende jaren staat Rijkswaterstaat voor de grote uitdaging om bestaande en nieuwe infrastructuur gereed te maken voor de toekomst. Daar kunt u over meedenken in de RWS NEXT-app.

De RWS NEXT-app: denk mee
Wat zijn de belangrijke trends tot 2025? Welke kansen bieden maatschappelijke en technische ontwikkelingen? In de RWS NEXT-app voor iPad kunt u trends bekijken, inspiratie opdoen en meepraten over de toekomst van Rijkswaterstaat. De uitkomsten uit de discussies worden meegenomen in een advies aan het bestuur van Rijkswaterstaat. Ook vormen ze de bouwstenen voor het volgende ondernemingsplan van Rijkswaterstaat. Download de RWS NEXT-app voor iPad.

Thema’s
De discussie over de toekomst wordt gevoerd aan de hand van thema’s. Lees meer over de thema’s en trends en denk mee in de RWS NEXT-app.
Mobiliteit in beweging (PDF, 4 MB)
Overheid verandert (PDF, 3.5 MB)
Water en klimaat (PDF, 3.8 MB)

Trendanalyse
Een organisatie die voortdurend anticipeert op ontwikkelingen in de omgeving, is goed voorbereid op de toekomst. Door trends te zien, te volgen en te analyseren, kun je kansen en risico’s op tijd signaleren en erop inspelen. Rijkswaterstaat ontwikkelde een aanpak voor het vertalen van omgevingsontwikkelingen naar strategische bouwstenen voor de organisatie. Het (continu) monitoren van langetermijntrends staat aan de basis van deze aanpak. Bij de selectie en analyse van trends leggen we steeds de relatie met de organisatie: wat is de impact en betekenis voor Rijkswaterstaat?

Trendkaarten
RWS NEXT heeft trendkaarten gemaakt om samen in gesprek te kunnen gaan over de toekomst. De trendkaarten worden gebruikt in workshops bij Rijkswaterstaat en er zijn workshops mee gehouden bij organisaties zoals Dienst Justitiële Inrichtingen, Unie van Waterschappen en de RDW. Bij de set trendkaarten (PDF, 1.3 MB) zit een boekje met uitleg en gespreksvormen (PDF, 1.2 MB) om met de trendkaarten aan de slag te gaan. U kunt een set trendkaarten aanvragen via het contactformulier.

Een blik op de toekomst
Deze trends worden vertaald naar toekomstbeelden die in de toekomst belangrijk kunnen zijn voor Rijkswaterstaat. Bekijk de aanpak en resultaten van de trendanalyse in het boekje Trendanalyse RWS NEXT, een blik op de toekomst (PDF, 3.7 MB) .