Geplaatst op 22 oktober 2015
Zijn de vliegende auto’s die Marty McFly in de bekende ’80-film Back to the Future voor 21 oktober 2015 voorzag werkelijkheid geworden? Connekt organiseerde op 21 oktober 2015 het Back to the Future Festival voor 250 deelnemers die nieuwsgierig zijn naar de nieuwste ontwikkelingen in mobiliteit en logistiek. In een echte DeLorean opende managing director van Connekt Nico Anten het festival, samen met de voorzitter van de Nederlandse DeLorean Vereniging Frank Lommen.
Back to the Future? … The future is now!
In verschillende sessies bogen de deelnemers zich over de toekomstscenario’s van DocBrown en Marty McFly: wat is er van terecht gekomen? Vliegen doen onze auto’s nog niet, maar er wordt hard gewerkt aan de introductie van zelfrijdende auto’s op de openbare weg. We zijn overal bereikbaar via de mobiele telefoon, de buienradar voorspelt op de minuut waar en wanneer het gaat regenen en met een virtuele 3D bril kunnen we daadwerkelijk andere werelden ervaren. De technologische ontwikkelingen van de laatste decennia maken steeds meer mogelijk.
“In die wereld van mogelijkheden blijft het belangrijk om elkaar te vinden,” aldus burgemeester Bas Verkerk, die het eerste exemplaar van Connekted Strategies in ontvangst nam. In deze Connektpublicatie vertellen leden van Connekt en Lean and Green waarom verbinding en vertrouwen de pijlers zijn onder succesvol innoveren en samenwerking, die de weg plaveien naar werkelijk duurzame mobiliteit en logistiek. In de woorden van Christophe Campe, directeur CHEP Deutschland en Lean and Green Ambassadeur: “Samenwerking is het entreekaartje voor toekomstig zakendoen.”
Moreel Hacken: ‘Stoute’ software?
Als die zelfrijdende auto’s straks het wegbeeld bepalen, welke ethische keuzes verwachten we dan van de software? We halen allemaal weleens een fietser in waarbij we de doorgetrokken middenstreep even negeren. Mag eigenlijk niet, maar het is veiliger en beter voor de doorstroming. Mag software net zo ‘stout’ zijn als wij? Voorlopige conclusie uit het debat met juridische, technische en ethische experts, onder leiding van Herman Wagter van Connekt en Bob Mulder van de TU Delft: “Ja, stoute software mag, maar moet zich wel gedragen.”
Disruptive technologies: kent Nederland zijn kracht?
Internationaal speelt Nederland een belangrijke rol als het gaat om de digitale infrastructuur. De grote internet hub in Amsterdam is het zenuwcentrum van Europa. The Port of Rotterdam en Schiphol Airport zijn de logistieke gateways naar het Europese vasteland. De testfaciliteiten voor disruptive techniques en nieuwe internet bedrijven zijn in Nederland enorm. Wat doen bedrijven, overheid en kennisinstituten om die economische kansen te verzilveren, nu disruptive techniques in rap tempo oude technologieën van de kaart vegen en de wereld wakker schudden? Remko Reinders van Capgemini, Maurice Geraets van NXP, en Yun Chao Hu van Huawei onderstreepten de kracht van netwerken zoals Connekt, die samen meer kansen zien en realisatie mogelijk maken.
Tinder in de logistiek: lancering ‘weConnekt’, de eerste logistieke matchmaking app
De app weConnekt moedigt logistieke samenwerking niet alleen aan, maar maakt het ook mogelijk. Het gebruik van de app is te vergelijken met de bekende datingapplicatie Tinder. Gebruikers van de weConnekt app voeren een aantal basisvariabelen in, zoals bestemming, lading of soort vervoer. Connekt liet de app ontwikkelen voor het Lean and Green netwerk, waarbinnen bedrijven zich inzetten voor concrete duurzaamheidsdoelstellingen op het gebied van logistiek en personenmobiliteit.
Connekt Affiliation 2015
Tijdens Connekt Affiliation waarin start-ups worden uitgenodigd om 3 minuten te pitchen aan het Connekt en Lean and Green netwerk, stonden 7 finalisten op het podium: Synple, Dubistr, Roudle, SD-Insights, Sjipit, Route42 en BimBimBikes. De pitches waren van hoge kwaliteit. De start-ups die de leden konden overtuigen met hun pitch kregen een Connekt Coachingsmembership voor twee jaar aangeboden. De jury onder leiding van Peter Hartman, Bestuursvoorzitter Connekt, koos de overall winnaar van 2015. Na een intensief juryberaad werd Michel Willems van BimBimBikes gekozen tot winnaar.
BimBimBikes is ‘s werelds eerste online verzamelplatform voor fietsverhuurbedrijven. In zijn strakke pitch kon Michel de jury overtuigen van zijn start-up, ze zagen veel potentie en er was goed nagedacht over het business model. Carlo van de Weijer, directeur Smart Mobility van de TU Eindhoven, gaat BimBimBikes coachen. Als winnaar krijgt hij een podiumplek aangeboden op de Intertraffic Amsterdam in april 2016, ’s werelds grootste beurs op gebied van transport en mobiliteit.
Zie hieronder voor de foto’s van het festival.