Logistieke clusters uit de Benelux reiken samen Lean & Green Awards uit

Brussel, 6-02-2018| Voor de eerste keer reikten VIL , Logistics in Wallonia, Connekt (NL) en de Cluster for Logistics Luxembourg, samen hun Lean & Green awards uit aan bedrijven die hun CO2-uitstoot verminderen. Dit in aanwezigheid van de Belgische Mobiliteitsminister François Bellot en de Luxemburgse staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Infrastructuur Camile  Gira.  Ze deden dit tijdens een gezamenlijk congres georganiseerd met het Secretariaat-Generaal van Benelux. Onder Belgisch Voorzitterschap viert de Benelux dit jaar zijn 60-jarige bestaan met focus op vergroening.

Eerste Benelux Lean & Green Award Uitreiking

Federaal Minister van Mobiliteit François Bellot: “Alle mobiliteitsstudies wijzen uit dat de komende jaren de mobiliteitsvraag zal blijven stijgen, zowel op het vlak van het personenvervoer als het goederenvervoer. Deze toename moet op een duurzame wijze opgevangen worden. Daarom is het engagement van deze bedrijven zo belangrijk.”

Staatssecretaris Camille Gira : “Ik ben erg tevreden met het engagement van de bedrijven, dat nogmaals aantoont dat de boodschap van het akkoord van Parijs werd aanhoort: klimaatverandering gaat ons allemaal aan en we moeten samenwerken in alle sectoren van de samenleving”.

475 bedrijven bij Lean & Green programma
Sinds 2008 hebben reeds 475 ondernemingen uit de Benelux-landen zich ertoe verbonden hun CO2-uitstoot terug te dringen in het kader van het Lean & Green programma. Dit heeft als doel om de CO2-uitstoot als gevolg van logistieke activiteiten te verminderen met minstens 20 % in 5 jaar. Lean & Green werd tien jaar geleden in Nederland door Connekt gelanceerd en is intussen actief in acht Europese landen. De deelnemers in de Benelux-landen werken niet alleen nationaal maar ook in Benelux-verband intensief samen.

Het programma kadert binnen het Akkoord van Parijs waar een 200-tal landen er zich toe verbonden de broeikasgassen zoals CO2 terug te dringen en de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden Celsius, met 1,5 graad als streefwaarde. Om te slagen zijn systeemveranderingen noodzakelijk, ook in de transportsector die verantwoordelijk is voor meer dan een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in Europa.

Lean & Green Awards
Tijdens dit congres kwamen initiatieven in de Benelux aan bod rond het optimaliseren van de logistieke keten, duurzaam vervoer en innovatie. Dit om grensoverschrijdende samenwerking verder te stimuleren.

De dag werd afgesloten met een plechtigheid waarbij de Lean & Green Awards aan de deelnemende bedrijven werden uitgereikt, in aanwezigheid van François Bellot, minister van Mobiliteit in België, en Camille Gira, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Infrastructuur in Luxemburg.

12 bedrijven kregen een Lean & Green Award uitgereikt als aanmoediging voor hun inzet om te starten de CO2 terug te dringen. 7 ondernemingen kregen de Lean & Green Star voor hun inspanningen die vijf jaar geleden begonnen. Deze ster wordt toegekend aan bedrijven die hun doelstelling reeds hebben behaald om hun CO2-uitstoot met minstens 20 % terug te dringen.

Award winners 2017 
SnackFood PocoLoco, Kaneka Belgium NV, Ahlers Belgium, Gosselin Logistics, JAS Forwarding Worldwide Belgium NV, Embassy Freight Services Europe N.V., KAMD, De Brouwer-Van Caudenberg, Transports Louwyck, Kronospan, WebTaxi, Luxport Group

Star winners 2017
Gilbert De Clercq, Van de Poel N.V., VDAB, Contraload, Remitrans, Garsou Angenot, Liege Airport

Eerste Benelux Lean & Green Award Uitreiking 1