Het International Cargo Bike Festival (ICBF) wordt in het weekend van 16 en 17 april 2016 georganiseerd door Fietsdiensten.nl bij Cultuurspinnerij De Vasim in Nijmegen.

Op zaterdag 16 april vindt de Cargo Bike Conference voor professionals plaats. Deelnemers zijn ontwerpers, producenten, dealers, beleidsmakers en bestuurders, fietskoeriers, logistieke dienstverleners en andere gebruikers. Hoofdspreker is europarlementariër Michael Cramer, voorzitter van de commissie voor Transport en Toerisme van het Europese Parlement. Daarnaast spreekt Bubble Post en Stefan Bendiks van Artgineering is de derde plenaire spreker. Thomas van Maanen van Fietskoeriers.nl sluit de middag af.

Onder leiding van Johann Erlandsson is er een werkgroep over ‘containerization in cyclelogistics’ en bovendien is er een werkgroep over ‘cargo bike sharing’ olv Francisco Luciano. Op deze zaterdag zijn er ook nog diverse posterpresentaties en 20×20 presentaties. Er zijn reeds aanmeldingen van deelnemers uit Slowakije, Colombia, Duitsland, België, Frankrijk, VK, Zwitserland, Italië, Spanje, Hongarije, Taiwan, Canada, en Nederland. En als de visa-aanvragen goed verlopen hebben we ook bezoekers uit de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, India, Ghana en Nigeria.De voertaal van de conferentie is Engels.

Op zondag 17 april is van 13 – 17 uur de grote PUBLIEKSDAG van het BakfietsTreffen. De Publieksdag is een markt en tentoonstelling waar bezoekers, gebruikers, ontwerpers, fabrikanten, fietskoeriers, doe-het-zelf-bouwers en verkopers van bak- en transportfietsen elkaar ontmoeten en inspireren; treffen in meerdere betekenissen dus. Vrijwel alle bakfietsen kunnen uitgeprobeerd worden op een groot testparcours. Slowbiking zal dit jaar weer aanwezig zijn met een sprankelende presentatie in samenwerking met de Bike Brothers en de dames van Bakkie Bike Cinema voeren een wervelende show op. Kunstschilder Diederik Grootjans schildert ter plekke mensen en bakfietsen. Leerlingen van de ROC Nijmegen organiseren een cargobikerace en activiteiten voor kinderen, waaronder een bakfietskleurwedstrijd.

De zondag start al vanaf 11.00 uur op de Grote Markt met een grote Bakfietsparade door het centrum van Nijmegen.

De European Cycle Logistics Federation zal dit weekend in Nijmegen haar eerste nationale coördinatorendag houden.

Vorig jaar werd de Velove Armadillo uit Zweden gepresenteerd tijdens het ICBF. Deze innovatieve transportfiets werd mede ontwikkeld en gebouwd door Flevobike uit Dronten. Velove en Flevobike zullen dit jaar weer met een nieuwe fiets komen, de Twoseater. Uit Nederland zal de CargoBikeXL van Greenolution gepresenteerd worden op het BakfietsTreffen. The Opportunity Factory uit Gent werkt aan een nieuwe mega-transportfiets, de Tortuga. Uit Spanje komt evolo met de Z2. Urban Arrow en Busybike zullen hun container-klik-systeem voor bakfietsen en fietstrailers presenteren. Uit heel Europa zullen er ongetwijfeld nog veel meer innovaties te zien zijn,

Uiteraard wordt eten en drinken op dit festival weer verzorgd vanuit diverse ‘FoodBikes’. Het wordt in elk geval weer smullen op het cargo bike festival, zowel van technische hoogstandjes als van culinaire delicatessen!

Op zaterdagavond is er in het Dutch Bicycle Centre in het Honigcomplex weer de FietsFilmNacht. Daar kunnen nog fietsfilmpjes voor aangeleverd worden.

Zie voor meer informatie en aanmelden: http://www.cargobikefestival.com

Het International Cargo Bike Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Topsector Logistiek, gemeente Nijmegen, GWA Energy,  Urban Arrow, Loendersloot Groep, gloedcommunicatie, Greenolution, Busybike, Mercure Hotel Nijmegen en Giro Gelderland.

Video’s: