Veilig op korte afstand van je voorganger rijden waarbij de auto zelf de snelheid bepaalt en waarbij de bestuurder geen handen aan het stuur heeft. Dat liet TNO zien in het kader van DAVI tijdens een geslaagde demo tijdens ‘the Experience’ op 14 april tijdens de Innovatie Expo. DAVI is de samenwerking tussen TU Delft, TNO, AutomotiveNL en Connekt op het gebied van automatisch en coöperatief rijden. De ontwikkelingen in het automatisch rijden staan bij Nederland – als voorzitter van de Europese Unie- hoog op de agenda.  De Europese transportministers  kregen daarom de mogelijkheden om connected en automated voertuigen te ervaren.

16-0414 Aankomst zelfrijdende auto's Inno Expo

Uniek aan de demonstratie is dat de auto’s automatisch en coöperatief zijn; de voertuigen beschikken over techniek om automatisch te rijden en zijn ook uitgerust met technieken om te communiceren met andere voertuigen en de infrastructuur. Hierdoor kunnen voertuigen automatisch op korte afstand van elkaar in een colonne rijden, effectief, schoon en veilig.

De samenwerkingspartners van DAVI werken aan het efficiënter, veiliger en duurzamer maken van transport van personen en goederen door het toepassen van coöperatieve, connected en automated technologie. De combinatie van deze technieken zijn de toekomst voor verdere ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen op de openbare weg.

Grootschalig testen  zelfrijdende voertuigen

DAVI draagt bij aan de aanpak van minister Schultz van Haegen voor het grootschalig testen van zelfrijdende voertuigen op de openbare weg. In de Declaration of Amsterdam maakte Melanie Schultz van Haegen op 14 april 2016 afspraken over autonoom rijden met haar collega’s in Europa. Bij DAVI wordt kennis verzameld en ontwikkeld om automatische voertuigen uitgerust met coöperatieve systemen te laten rijden op de openbare weg. Op de langere termijn wil DAVI ervoor zorgen dat automatisch rijden voor iedereen toegankelijk is en dat het past in het huidige mobiliteitssysteem.

Dutch EU Presidency Int Transportraad

Samenwerking

TU Delft, TNO, AutomotiveNl en Connekt ontwikkelen en demonstreren binnen DAVI zelfrijdende voertuigen op de openbare weg, samen met de 19 DAVI charter partners. TU Delft ontwikkelt fundamentele kennis van verkeersmanagement, robotica en het gedrag van de bestuurder bij automatisch rijden. Connekt, als netwerkorganisatie, zorgt binnen DAVI voor de verbinding met de sector mobiliteit en inbedding in Nederland. TNO test, ontwikkelt en integreert de systemen voor automatische, coöperatief bestuurde voertuigen in nauwe samenwerking met de automotive industrie, overheden en andere kennisinstellingen. AutomotiveNL, als netwerkorganisatie, zorgt voor de samenwerking met de automotive industrie. DAVI realiseert zijn doelstellingen in samenhangende onderzoeksprojecten met Nederlandse en buitenlandse partners.