“BigMile is ontstaan vanuit het Connekt-netwerk en groeide uit tot dé tool voor CO₂-rapportages in de logistiek — een concreet voorbeeld van wat samenwerking in de sector kan opleveren.”
Geplaatst op 07 mei 2025
Bij Connekt werken partijen samen aan duurzame bereikbaarheid. Daarin spelen CO2-berekeningen en -rapportages ook een belangrijke rol. Connektlid BigMile richt zich op zulke rapportages. CEO Jan Pronk vertelt onder meer over carbon footprint rapportages.
BigMile is één van de leden van het netwerk van Connekt en partner van Lean & Green en de Topsector Logistiek. Het is een 100% B2B SaaS-platform (software as a service) dat zich volledig richt op alle rapportages van emissieberekeningen die te maken hebben met transport en de toeleveringsketen. CEO Jan Pronk omschrijft Connekt met de drie woorden verbindend, community en samenwerkingspartner.
Wortels binnen Connekt
BigMile heeft zijn wortels binnen Connekt liggen. Naar aanleiding van het klimaatakkoord van Parijs, wilde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bedrijven in de sector begeleiding en handvatten bieden om de CO2-uitstoot te reduceren. Via de Topsector Logistiek is gekeken of er al methodologie rondom CO2-calculatie bestond, specifiek voor de logistieke sector en of hier een tool of platform voor beschikbaar was. Methodologie was er al, een platform nog niet. Verschillende partijen hebben toen – na een tenderuitvraag – binnen Connekt BigMile ontwikkeld. In 2019 kwam er een samenwerking met Lean & Green, om de tool door te ontwikkelen en te blijven testen. “Lean & Green is natuurlijk bij uitstek het programma waar bedrijven bezig zijn met CO2-berekeningen en – rapportages.” Die samenwerking is eigenlijk nooit meer losgelaten. Nog steeds is BigMile partner van Lean & Green en maken Lean & Green-deelnemers gebruik van een speciaal daarvoor ontwikkelde versie van het platform. Deze rapportage wordt gebruikt om te beoordelen of er een (nieuwe) Lean & Green Star wordt toegekend.
Sinds 2020 is BigMile geen onderdeel meer van Connekt, maar een zelfstandige, commerciële organisatie.
Carbon footprint rapportage
Op dat moment zagen veel bedrijven het platform nog als nice to have. “Het was niet echt noodzakelijk, zonder die tool konden ze hun werk ook gewoon blijven doen.” In de afgelopen jaren is dat veranderd, door wetgeving en verplichtingen, zoals de CSRD, maar ook door marktwerking. “De vraag naar goede CO2-rapportages is steeds meer een serieus onderwerp. Het is voor heel veel bedrijven een must-have geworden.”
De ondergrens waar je CO2-rapportage aan moet voldoen, is dat deze minimaal voldoet en compliant is aan de ISO 140 83-normering. “Dat is een relatief nieuwe normering.” De komst van deze internationale standaard geeft aan dat het rapporteren steeds belangrijker wordt.
Omnibus Directive
In februari 2025 publiceerde de Europese Commissie de Omnibus Directive, waarin voor veel bedrijven de eisen rondom duurzaamheidsverslaggeving zijn verminderd. Voor 80% van de bedrijven geldt een uitstel van de CSRD van twee jaar, vertelt Pronk. “Je zou kunnen zeggen dat is slecht nieuws, maar de reden waarom ze dat doen is ook wel heel begrijpelijk. De markt was er nog niet klaar voor. Eigenlijk is het een interventie geweest vanuit de EU om de markt de kans te geven om het wel goed te doen.” Pronk vertelt dat hij bij gebruikers van BigMile ziet dat het wel een paar maanden kan duren voor je de juiste data uit je systemen hebt gehaald en je eerste rapporten kunt maken. “Dan heb je nog niets verbeterd of geoptimaliseerd.” Bedrijven krijgen nu meer tijd. “Het is wel de verwachting dat er na die twee jaar minder vrijblijvendheid zal zijn. Pak die tijd om het nu in één keer goed te doen”, aldus Pronk.
Samenwerking binnen de keten
Samenwerking in de logistieke keten is essentieel, zeker om te verduurzamen. “Zonder samenwerking bestaat de hele keten niet. Er zit zoveel afhankelijkheid in.” De tijd van de klassieke machtsverhouding tussen opdrachtgever van transport en uitvoerder, waarbij de opdrachtgever puur op prijs zat te duwen en ging voor de goedkoopste uitvoerder, ligt inmiddels achter ons. Je ziet steeds meer dat bedrijven zich realiseren dat ze voor een gezamenlijke uitdaging staan om de keten te verduurzamen. Als ze dat niet doen, gaat dat uiteindelijk geld en handel kosten. “Samenwerking is daarin echt key. Het IT-ecosysteem daaromheen is ook van belang, want die moeten dat kunnen faciliteren. Hierin zie je ook steeds meer behoefte aan standaardisatie.”
Carbon accounting
Voor de toekomst verwacht Pronk dat CO2 een equivalent wordt van een valuta. “CO2 gaat straks een X aan euro’s of dollars vertegenwoordigen. Je ziet dat nu al een beetje in de emissie trade systems (ETS) en dat gaat langzaamaan steeds meer uitgerold worden.” Ook verwacht hij daarbij dat CO2-rapportage een soort van BTW-stelsel gaat worden. “Niemand wil straks voor CO2 dubbel gaan betalen en wie moet dan eigenlijk welk stukje in de keten betalen? De registratie daarvan, de carbon accounting, gaat stap voor stap steeds noodzakelijker worden.” Bedrijven die geen grip hebben op hun CO2-rapportage en niet weten hoe ze moeten verbeteren, kunnen zich volgens Pronk afvragen of ze wel futureproof zijn.
Wil je meer weten over het 25-jarige jublieum van Connekt?
Bezoek dan onze speciale themapagina 25 jaar Connekt!