Nico Anten viert zijn 25-jarig jubileum bij Connekt en was medeoprichter van de huidige netwerkorganisatie. Hij zette Lean & Green op, dat uitgroeide tot een internationaal programma voor duurzame logistiek. Connekt koppelt duurzaamheid nu aan digitalisering en Europese wetgeving (CSRD) en werkt aan bredere internationale samenwerking via BoostEDIC. Nico blikt terug op bijzondere reizen en ziet ook in de toekomst een belangrijke rol voor Connekt, zolang de organisatie blijft vernieuwen.

Nico Anten werkt al 25 jaar bij Connekt. Hij kan dus veel vertellen over de organisatie. Op dit moment houdt hij zich binnen Connekt vooral bezig met Lean & Green Internationaal en EDIC. Hij vertelt meer over deze initiatieven. 

Er is niemand zo lang werkzaam bij Connekt als Nico Anten. Net als de organisatie, viert hij dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Nico gebruikt de drie woorden verbinden, vertrouwen en resultaat om Connekt te beschrijven. Hij vertelt dat Connekt in de beginperiode een heel ander soort organisatie was dan dat het nu is. “In de eerste fase had Connekt maar één doel, namelijk een programma uitvoeren.” Er bestond in die tijd geen plek in de wereld van mobiliteit en logistiek waar je elkaar kon ontmoeten. Connekt voorzag wel in die behoefte, maar met een tijdelijk uitgangspunt.

Toen eind 2003 de vraag kwam of Connekt zou stoppen of door zou gaan, deed Nico het voorstel om er een netwerkorganisatie van te maken. Dit voorstel mocht hij met een klein team uitvoeren. Na de doorstart waren in één keer alle inkomsten weggevallen. De toenmalige directeur-generaal van Infrastructuur & Waterstaat en de directeur-generaal van Economische Zaken geloofden wel in het verhaal van Connekt. Zij wilden een tijdelijke subsidie geven, als steuntje in de rug. “Al snel bleek dat we de subsidie niet meer nodig hadden, maar we hadden er nog wel recht op”, vertelt Nico. Tijdens een groot evenement van Connekt was een van de dg’s spreker. Nico: “Hij zei: ‘Als ministerie zijn we tevreden met Connekt, we hebben ook geholpen met een subsidie. Onlangs meldde Nico dat de subsidie niet meer nodig was. Sindsdien nemen we Connekt serieus.’ Er zaten heel veel partijen in de zaal die allemaal subsidie kregen. Dat was wel wat ongemakkelijk.”

Als netwerkorganisatie voorzag Connekt in een behoefte en het aantal leden begon te stijgen. In 2007 vroeg het ministerie of Connekt programma’s voor hen wilde uitvoeren, nu het inmiddels zo’n goed netwerk had opgebouwd. “Daar zijn we mee begonnen, als een soort test.” De wederzijdse samenwerking beviel goed, waardoor Connekt meer programma’s kreeg toegewezen. “Tot op heden blijven we die met veel plezier uitvoeren. Dit heeft geleid tot het huidige gecombineerde model van de leden- en uitvoeringsorganisatie.”  

Lean & Green
Uit het eerste programma waar Connekt in 2007 mee aan de slag ging, is Lean & Green voortgekomen. In 2011 ging het programma voor het eerst ook internationaal. “We zijn in steeds meer landen Lean & Green gaan introduceren.” Op het moment doen er zo’n tien landen mee, loopt er een proef in Canada en wordt er een proef opgezet in Chili.

Tegenwoordig is duurzaamheid, anders dan in de beginperiode van Lean & Green, voor veel bedrijven heel normaal geworden. Het zit in feite al in veel van hun operaties ingebouwd. Maar bedrijven willen nog steeds graag verder verduurzamen. Ook hebben ze met nieuwe uitdagingen te maken. Door verschillende gebeurtenissen, bijvoorbeeld de blokkade van het Suezkanaal door het containerschip Ever Given, hebben bedrijven gemerkt hoe kwetsbaar supply chains zijn. “Bedrijven willen veel meer grip krijgen op de weerbaarheid van de supply chains. Een belangrijke manier om dat te doen is digitalisering. Daarmee heb je sneller en beter inzicht in hoe jouw supply chain functioneert.” 

Lean & Green wil nu de aantoonbare erkenning voor het resultaat dat behaald is met duurzaamheidsinspanningen koppelen aan de behoefte aan digitalisering en aan het feit dat vanuit Europa om meer rapportages gevraagd wordt (CSRD). “Om daarmee te voorkomen dat een bedrijf aan drie of vier programma’s moet meedoen.”

Ook wordt met partnerlanden een Europese rechtspersoon opgericht, zodat Lean & Green helemaal een Europees programma wordt. “Dat zal het bestaansrecht van het programma ook sterker maken en vertrouwen geven aan bedrijven. Voorheen deed Connekt het internationale gedeelte van Lean & Green er een beetje bij; er was geen funding en er waren capaciteitsproblemen. Dat wordt nu aangepakt. Connekt blijft verantwoordelijk voor Lean & Green Nederland. ”  

Federatief datastelsel
Omdat mobiliteit en logistiek groter zijn dan Nederland, ook voor de leden, gaat Connekt nu ook serieus de internationale kant verder ontwikkelen. “Voorheen deden we dat alleen met Lean & Green, maar dat willen we nu veel breder en serieuzer opzetten.” Een voorbeeld hiervan is de bijdrage van Connekt aan de BoostEDIC.

Nico vertelt dat Europa inzet op een digitale strategie, die inzet op digitale soevereiniteit. Dat wil zeggen dat je zelf, of je nu burger of bedrijf bent, eigenaar blijft van je data. Dat is anders dan in Amerika, waarbij een aantal bedrijven veel data bezitten. En ook anders dan het model uit China, waar de overheid veel data bezit. Via slimme afspraken ga je besluiten wie jouw data mag zien of op welk moment. Voor bedrijven kan een grote meerwaarde worden dat, waar nu veel data wordt uitgewisseld tussen partijen die elkaar kennen, ze de stap kunnen maken om data uit te gaan wisselen met partijen die ze niet kennen. Maar door de manier waarop het datadelen is opgezet ze deze partijen wel kunnen vertrouwen. In het jargon heet dat een federatief datastelsel. 

Daarvoor moeten wel een aantal dingen geregeld worden. Europa maakt dit niet zelf mogelijk, maar heeft de uitvoering uitbesteed aan de lidstaten. Om de lidstaten te helpen is er een instrument gevormd, het European Digital Infrastructure Consortium (EDIC). Die EDIC helpt lidstaten om samen te werken om de digitalisering verder te brengen, en dan vooral de uitvoering daarvan. EDIC is er in allerlei sectoren. De trekker van het vormen van de EDIC voor mobiliteit en logistiek is Nederland en Connekt helpt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met het proces. 

“Bij Connekt weten we veel over waarom bedrijven uiteindelijk dingen invoeren of veranderen. We hebben nationaal veel ervaring, binnen Lean & Green, maar ook via bijvoorbeeld het Modal Shift-programma. Via het voorgenomen project BoostEDIC, willen we onze bijdrage leveren om te ontdekken hoe bedrijven die mooie Europese visie ook daadwerkelijk gaan gebruiken.” 

Reizen met Connekt
Hoewel Connekt nu zijn internationale kant verder wil ontwikkelen, heeft Nico met Connekt al heel wat ervaring opgedaan in het buitenland. “Ik ben regelmatig delegatieleider geweest bij handelsmissies. Dat heeft me op bijzondere plekken in de wereld gebracht. Ik ben bijvoorbeeld in Noord-Korea geweest (weliswaar niet meer dan 10 meter in de onderhandelingsbarak op de DMZ) en heb door Connekt de Chinese muur kunnen bezoeken. Ik heb in een helikopter kunnen zitten. Ik heb wel van die reizen kunnen genieten.” Nico vertelt een anekdote over een werkbezoek van het koninklijk paar aan Beieren in 2016, waar hij ook bij was. “Ik mocht aanschuiven bij de lunch met het koninklijk paar. Direct na de lunch hadden we een stand van Lean & Green ergens in Neurenberg, die koningin Maxima als eerste zou bezoeken. In aanwezigheid van het koninklijk paar heb je te maken met heel veel protocol en het is ondenkbaar dat jij eerder vertrekt dan het koninklijk paar. Dus het koninklijk paar verlaat de lunch en wij moesten naar dat congres en zorgen dat we daar eerder waren dan de koningin. Het koninklijk paar reed met een omweg naar het congres. Ik werd een busje in geduwd en onder politiebegeleiding reden we naar het congrescentrum. Via een achteringang renden we naar binnen. Toen ik klaar stond bij de stand, kwam de koningin een minuut later aan. Iedereen vond het blijkbaar heel normaal dat ik later wegging en er alweer eerder stond. Een mooie ervaring om van zo’n goed doordacht en voorbereid logistiek proces uit te mogen maken.”

Toekomst
“De toekomst is in mijn ogen uitdagend en als Connekt dat goed oppakt ook belonend. Ik denk dat de behoefte blijft bestaan aan een organisatie die een goed netwerk organiseert en daadwerkelijk de inhoud tot uitvoering weet te brengen.” Maar dat is volgens Nico alles behalve kat in het bakkie. “Je moet daar iedere dag voor werken. In 2004 is Connekt begonnen met zichzelf vernieuwen, nieuwe dingen doen en dingen loslaten. Dat is bij Connekt, tot op de dag van vandaag, een continu proces en als je dat goed blijft organiseren, blijf je toegevoegde waarde houden. Toen, nu en in de toekomst.”  


Wil je meer weten over het 25-jarige jublieum van Connekt?

Bezoek dan onze speciale themapagina 25 jaar Connekt!