Deze week werd de 4e Lean & Green Star uitgereikt aan Van der Wal en de Rooy Transport. Hiermee behoren de logistiek dienstverleners tot de selecte groep van zes bedrijven in binnen- en buitenland die in het bezit zijn van de 4e Lean & Green Star.

 

Henk van der Wal: “Ik vind het mooi om te zien dat de weg die we ingeslagen zijn van “nú doen, wat nú kan” met het Kill Empty Running programma deze 4e ster en 55% reductie van CO2 heeft kunnen opleveren. Dat dit gelukt is zonder investeringen in (nu nog) dure zero-emissievoertuigen en zonder gebruik te maken van HVO maakt ons trots. Ik hoop dat dit andere vervoerders en klanten motiveert om niet af te wachten maar nu te doen wat zij nu kunnen doen.”

Fit for 55: De 4e Lean & Green Star

Een noodzakelijke stap op weg naar zero emissie is het reduceren van je CO2-uitstoot. Met tenminste 55% CO2-reductie volgt de 4e Lean & Green Star de Fit for 55 doelstelling van de Europese Green Deal. Daarmee laten deze eerste zes bedrijven zien dat ze zich committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs en zich inzetten om deze te behalen.

Gouden datakwaliteit

De 4e Lean & Green Star is een echte uitdaging voor bedrijven, vanwege de verruiming van de scope van 75% naar 85% reductie met een bedrijfsspecifiek target. Daarnaast verandert de kwaliteitseis van de data naar ‘Goud’: wat betekent dat de data op maandniveau, per kenteken, geregistreerd moet zijn.

Peter de Rooy: “Het behalen van de 4e Lean & Green Star is een bevestiging van onze duurzaamheidsambities en CO2-doelstellingen waar wij ons jarenlang voor ingezet hebben. Duurzaamheid zit bij ons in de genen: sinds de oprichting van Lean & Green, in 2008, zijn we er al mee bezig. CO2-besparing zien wij niet alleen als kostenbesparing maar ook een middel om de aarde iets schoner achter te laten voor de volgende generatie.”

In 2023 namen Rensa Groep B.V.Moonen PackagingKuypers Neer B.V. en Dailycool de titel in ontvangst. De winnende bedrijven effenen de weg richting zero emissie: het ultieme doel van het programma Lean & Green. Sinds 2008 is Lean & Green uitgegroeid tot de leidende (nationaal en internationaal) community voor zero-emission logistics (gesymboliseerd door 5 Lean & Green Stars).

Over Lean & Green

Lean & Green is het leidende programma voor duurzame logistiek, met meer dan 500 bedrijven in 16 landen. Kostenbesparing en reductie van CO₂ gaan hand in hand. Lean & Green ondersteunt bedrijven en overheden die hun logistiek en mobiliteit concreet willen verduurzamen door meer inzicht in data, handelingsperspectief en samenwerking. Voor het bereiken van concrete CO₂-doelstellingen worden zij onderscheiden met de Lean & Green Award en Stars. Vijf Lean & Green Stars staan voor 0% emissie.

Reductietargets sterrenprogramma van Lean & Green
1e Lean & Green Star: 20% CO₂-reductie per vervoerde eenheid binnen 5 jaar
2e Lean & Green Star: 10% CO₂-reductie per vervoerde eenheid binnen 3 jaar
3e Lean & Green Star: 5% CO₂-reductie per vervoerde eenheid binnen 2 jaar
4e Lean & Green Star: 55% CO₂-reductie per vervoerde eenheid in 2030
5e Lean & Green Star: in ontwikkeling

Kijk voor meer informatie op www.lean-green.nl en www.lean-green.eu.