Zorg dat alle elektrische auto’s, laadpunten en achterliggende netaansluitingen drie fase laden mogelijk maken. Met die oproep komen Connekt en ElaadNL, kennis- en innovatiecentrum voor het slim opladen van elektrische auto’s. Zo kunnen elektrische auto’s bij laadpunten op straat, op kantoor of aan huis drie keer sneller laden en voorkom je fase-onbalans op het stroomnet.

De oproep is tijdens een webinar op 10 december digitaal aangeboden aan Tweede Kamer lid Matthijs Sienot die positief is over de oproep. Sienot: “Ik zet me er als Kamerlid voor in dat het stroomnet een flexibele ruggengraat wordt voor schone en goedkope stroom voor iedereen. Drie fasen laden helpt daarbij: je batterij is sneller opgeladen, dus je kunt sneller weer doorrijden, en we maken het stroomnet stabieler.”

Drie keer sneller laden

Drie fase laden kan zowel zorgen voor het drie keer sneller laden van elektrische auto’s als het voorkomen van onbalans op het stroomnet. Maar dan moeten zowel de aansluiting op het net als de laadpaal en de elektrische auto drie fase laden ondersteunen. Dat is niet altijd het geval. Soms zijn goedkopere, minder robuuste ontwerpkeuzes gemaakt in zowel het voertuig als de laadpaal. Door het maken van afspraken met voertuigproducenten en laadpaalaanbieders kan vermeden worden dat consumenten achteraf onverwachte uitgaven moeten doen, en dat de elektriciteitsnetten uit balans raken.

Drie fasen laden de norm

Nog steeds komen er elektrische auto’s op de markt die niet drie fase kunnen laden. En hoewel de meeste moderne publieke laadpunten het wel kunnen, zijn veel laadpunten bij mensen thuis hiervoor nog niet geschikt. Connekt en ElaadNL doen daarom nu een oproep om te werken aan een situatie waarin drie fase laden de norm is.

De volledige oproep is hier te lezen.

Bijkomend voordeel is dat er bij gebruik drie fase laden door het sneller kunnen laden meer mogelijkheden ontstaan om de stroomvraag voor het laden aan te passen aan bijvoorbeeld het aanbod van duurzame stroom uit zon en wind.

Het drie fasen laden is ook relevant voor elektrische bestelwagens. Elektrisch vervoer speelt namelijk in het Klimaatakkoord een grote rol, ook in de stadslogistiek. Het aanbod van elektrische bestelwagens neemt snel toe en het elektrificeren van het goederenvervoer van en naar de stad ligt voor de hand voor ondernemers.

Meer weten over 3 fase laden?
Zie voor een korte uitleg van 3 fase laden onderstaande animatie.