De logistieke sector staat voor grote uitdagingen: toenemende druk om te verduurzamen in een steeds complexere operatie door steeds hogere eisen, drukte op de wegen en tekorten aan goed personeel. Om bedrijven te ondersteunen bij het structureel verlagen van hun CO2-uitstoot én het verbeteren van hun efficiëntie, start Connekt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het programma ‘Meten en Verbeteren CO2-emissies’. Dit initiatief biedt logistieke bedrijven praktische handvatten en begeleiding om inzicht te krijgen in hun uitstoot, processen te optimaliseren en klaar te zijn voor de toekomst. Met het zetten van een handtekening onder het plan, gaven Connekt en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat officieel het startsein voor het programma Meten en Verbeteren CO2-emissies.
Geplaatst op 30 juni 2025
Aanleiding: vrachtwagenheffing en verduurzaming logistiek
De aanleiding voor dit programma is de invoering van de vrachtwagenheffing per 1 juli 2026. Via de terugsluis worden de netto-opbrengsten van deze heffing door het ministerie ingezet om ondernemers te ondersteunen bij het verduurzamen en innoveren van het goederenvervoer. De Terugsluis bestaat uit verschillende maatregelen; voor het onderdeel ‘logistieke efficiëntie’ is Connekt gevraagd om het programma Meten en Verbeteren CO2-emissies te ontwikkelen en uit te voeren, met als doel: structurele CO2– en kilometerreductie in het wegtransport.
Meten en Verbeteren CO2-emissies richt zich op:
- Het bieden van nieuwe, gedetailleerde inzichten in logistieke operaties aan zoveel mogelijk bedrijven.
- Het overdragen van kennis en kunde, zodat verbeteringen duurzaam zijn.
- Het opschalen van een bewezen carbon footprinting-methode, met extra aandacht voor indicatoren als belading en het percentage lege kilometers.
Wat levert het op voor logistieke bedrijven?
Het programma is ontwikkeld voor logistieke bedrijven die concrete stappen willen zetten richting een toekomstbestendige operatie. De voordelen op een rij:
- Meer grip op de operatie: Door inzicht in CO2-uitstoot, belading en lege kilometers krijgen bedrijven meer controle over hun processen. Dit leidt tot hogere marges, minder CO2-uitstoot en minder gereden kilometers.
- Begeleiding: Experts begeleiden bedrijven bij het opzetten van periodieke rapportages, het verbeteren van datakwaliteit en het inrichten van een continu verbeterproces.
- Praktisch en bewezen: De aanpak is gebaseerd op jarenlange ervaring met meer dan 1500 bedrijven. We maken gebruik van internationaal erkende methodes, zoals de COFRET-methode (ISO-norm). Deze aanpak maakt het mogelijk om CO2-uitstoot per order te berekenen en als indicator voor efficiëntie te gebruiken.
- Aansluiting op nieuwe wetgeving en uitdagingen: Het programma sluit aan bij Europese wetgeving zoals de verplichte CO2-rapportage voor de Corporate Social Responsibility Directive (CSRD) en de vrijwillige variant voor de Voluntary Sustainability Reporting Standard for SMEs (VSME). Naast inzicht in CO2-uitstoot helpt het programma logistieke bedrijven ook om grip te krijgen op belading, met de inzet van de nieuwe Load Performance Indicator.
Direct aan de slag voor bedrijven
Wil je als logistiek bedrijf structureel werken aan het verlagen van je CO2 -uitstoot, meer marge en een efficiëntere operatie? Meld je dan vanaf september aan voor Meten en Verbeteren CO2-emissies en profiteer van begeleiding en praktische tools om direct stappen te zetten. Laat alvast je interesse achter via info@connekt.nl.
Aanbestedingen voor consultants
In juni gaan drie aanbestedingen live: voor het opstellen van CO2-rapportages conform ISO14083 en CSRD, voor het verbeteren van datakwaliteit van TMS- en FMS-data en voor het ondersteunen in procesverbetering. Advies- of softwarebedrijven die hierin uitblinken: houd de communicatie van Connekt goed in de gaten!