Geplaatst op 15 april 2016
Op 14 april namen wethouder Pex Langenberg van Rotterdam en wethouder Pieter Litjens van Amsterdam het MaaSifest! in ontvangst, uit handen van Aernout van der Bend van de Verkeersonderneming en Marije de Vreeze van Connekt. Meer dan 20 organisaties ondertekenden het MaaSifest!, zij zien Mobility as a Service als de toekomst voor mobiliteit. Het MaaSifest! werd aangeboden namens de Taskforce MaaS. Deze Taskforce, powered by Connekt, is opgericht met als doel om de adoptie van MaaS in Nederland te versnellen. MaaS is niet alleen iets van de toekomst, het is ook nu al in de praktijk in Nederland! Verschillende partijen in Nederland combineren slim de beschikbare bouwstenen tot MaaS.
Na ontvangst van het MaaSifest! gaf Pieter Litjens in zijn reactie aan, dat Mobility as a Service (MaaS) een belangrijk onderwerp is voor Amsterdam: “Mensen willen zo snel en slim mogelijk van A naar B. Het huidige vervoersaanbod past daar niet altijd bij. Door MaaS kunnen we meer rekening houden met de individuele wensen en keuzes van reizigers, of ze nou fietsen, rijden of lopen.” Pex Langenberg: “In Rotterdam laat de Verkeersonderneming zien, wat er mogelijk is als je op een andere manier met mobiliteit om gaat, het is niet voor niets de stad aan de Maas!”
Mobility as a Service (MaaS) staat voor een transitie in mobiliteit, waarbij de consument mobiliteit inkoopt, in plaats van te investeren in transportmiddelen. In veel branches heeft deze transitie al plaatsgevonden, zoals in de muziek- en de hotelwereld, nu is het de beurt aan de mobiliteitswereld. Een essentiële verandering in MaaS is het concept van denken in service levels. Nieuwe services zullen een combinatie vormen tussen het klassieke openbaar vervoer, vraag gestuurd vervoer en privé voertuigen, waarmee onderlinge grenzen vervagen en een meer integraal systeem ontstaat.