Mensen regelen in de praktijk heel veel met elkaar, in een vertrouwde groep, met eigen spelregels. Hoe zorg je in een voetbalteam dat iedereen even vaak rijdt naar uitwedstrijden? Hoe verdeel je op een eerlijke manier wie de “BOB” is? Hoe zorg je dat parkeerplekken bij kantoor eerlijk verdeeld worden? Dat doen we vaak met ongeschreven regels, en dat werkt prima: op een manier dat iedereen naar rato bijdraagt en niemand oneerlijk profiteert.
Geplaatst op 16 september 2024
In het bedrijfsleven hebben we dezelfde uitdagingen: Hoe maak je een planning voor zorgpersoneel waarin de onpopulaire diensten eerlijk verdeeld worden? Als een groep van transporteurs af en toe zendingen voor elkaar rijdt, hoe hou je bij of dat in evenwicht blijft? Omdat het om flinke belangen gaat zijn ongeschreven regels vaak onvoldoende: dat vraagt te veel vertrouwen. Maar een dik juridisch document wat elke partij moet lezen en ondertekenen, met de bijbehorende administratie schiet zijn doel ook voorbij.
Er is een manier om de voordelen van “zelf onderling regelen zonder te veel gedoe” te combineren met “zakelijk toepasbaar”. Die manier wordt meer toegepast dan menigeen denkt. De wetenschappelijke term is ‘engagement spaces’: “ruimtes”, digitaal of fysiek, waar individuen op basis van afgesproken spelregels samen de beste actie te vinden. De meest bekende vorm is een rotonde: het alternatief voor een kruising met stoplichten (verkeersregelinstallatie, VRI). Als je net als de andere weggebruikers de spelregels van de rotonde toepast kun je veilig de kruising van de wegen gebruiken: snel, flexibel, makkelijk, zelfsturend.
Dit paper geeft het begin van de theoretische basis om gestructureerd “engagement spaces” te ontwerpen: namelijk hoe je de verschillende types kunt indelen, en wat de sleutelkeuzes zijn. Bijvoorbeeld bij slot management op distributiecentra, lading bundelen voor stadsdistributie en samenwerking tussen transporteurs. Ontwerpen van oplossingen is deels wetenschap, en deels simuleren om te zien of de spelregels echt werken zoals bedoeld. Connekt zet zich in om deze kennis gestructureerd in de praktijk te ontwikkelen. Lees of download de paper hieronder: