De drone als toekomstige mobiliteitsoplossing stond centraal tijdens de Amsterdam Drone Week die van 2 tot 6 december 2019 plaatsvond. Uiteraard werden de nieuwste technologieën getoond en gingen belanghebbenden met elkaar in dialoog over toekomstige drone-oplossingen en regelgeving. Op 4 december werd tijdens dit event de Dutch Drone Delta gelanceerd. Onder deze naam hebben zich voor het eerst in Nederland verschillende publieke en private partijen verenigd om samen te werken aan informatie-uitwisseling over en ontwikkeling en innovatie van drones. Een belangrijke stap gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van bemande en onbemande luchtvaart. In 2020 zal de Dutch Drone Delta verschillende concrete testen, demonstraties en implementaties uitvoeren. AirHub, Schiphol en het Ministerie van I en W zijn enkele van de partners in de Dutch Drone Delta. De Dutch Drone Delta staat uiteraard open voor nieuwe partners.

Partijen slaan handen ineen: Dutch Drone Delta gelanceerd op Amsterdam Drone Week

Connektsessie gaat in op plannen Dutch Drone Delta
Connekt verzorgde op 4 december tijdens de Amsterdam Drone Week een sessie, The Future of seamless logistics. In deze sessie onder leiding van Nico Anten met als panelleden Stefan van Vuren (AirHub), Arjan van Vliet (IenW), Ingrid Römers (Port of Rotterdam) en Christiaan Lubbers (LVNL) werden de plannen en ambities van de Dutch Drone Delta uiteen gezet van de Dutch Drone Delta. Ook bespraken de panelleden de uitdagingen rondom stedelijke luchtmobiliteit (Urban Air Mobility). Drones zullen op het gebied van mobiliteit maar ook logistiek een belangrijke rol gaan spelen. Om de volledige potentie van drones en het toekomstige personenvervoer door de lucht (Urban Air Mobility) voor Nederland te realiseren, zullen publieke en private partijen samen moeten werken om veilige, slimme en duurzame oplossingen te ontwikkelen. Dit kan alleen door te innoveren en door te doen (testen). Waarbij de vraag blijft staan: de technologie is zover, maar is de industrie, de overheid en de samenleving er klaar voor?

Partijen slaan handen ineen: Dutch Drone Delta gelanceerd op Amsterdam Drone Week 1

Drones redden mensenlevens
Het nut van drones wordt overigens al in de praktijk bewezen en wel door Connektlid Avy. Tijdens de Amsterdam Drone Week gaf Avy een indrukkwekkende demo van haar kunnen. Avy verzorgt in slecht bereikbare gebieden in Afrika medische transporten per drone. Dronevervoer is gezien de slechte toestand van het wegennet aldaar een snel en veilig alternatief. Zo worden behalve medicijnen ook bloed vervoerd. De inzet van drones redt daadwerkelijk mensenlevens.