Connekt werd op verzoek van de Nederlandse ambassade in Bulgarije uitgenodigd om op 28 september de kennis over Smart Mobility in relatie tot Smart Cities te delen met Bulgaarse overheidsmedewerkers, bedrijven en start-ups. De Nederlandse ambassade organiseert in samenwerking met de Innovation Starter Agency en het Dutch IT Cluster in Bulgarije een serie Dutch Innovation Cafés. Deze tweede editie stond in het teken van Smart Mobility en Smart People.

De kersverse Ambassadeur Jaap Werner opende de bijeenkomst met de boodschap dat de kennis rondom Smart Cities gedeeld moet worden zodat meer steden in meer landen kunnen ontwikkelen richting een gezonde, leefbare en welvarende stad. Via de gemeente Sofia waren 30 beleidsmedewerkers van de gemeente Amsterdam uitgenodigd om deel te nemen aan de workshop Smart City Exchange. Dat maakte dat er ondertussen meer Nederlanders in het publiek zaten dan Bulgaren. De Bulgaarse vice minister van Economische Zaken Mr. Manolev sloot af met een toespraak over de activiteiten van de Bulgaarse overheid met betrekking op innovatie en ontwikkeling van de economie. Hier is het moeilijk te bevatten maar de Bulgaarse overheid geeft subsidie aan ondernemingen voor het opzetten van een website zodat ze zich (inter)nationaal kenbaar kunnen maken en hiermee een grotere afzetmarkt bereiken.

Hoewel de medewerkers van de Nederlandse Ambassade zich dapper op hun oranje vouwfiets door de stad verplaatsen, zijn er verder nauwelijks fietsers te bekennen. Het contrast tussen oud en nieuw is goed zichtbaar in Sofia. De stad wil graag innoveren en ontwikkelen maar wordt geremd in de bestaande infrastructuur en het verkeersgedrag van haar inwoners. Kenmerkend is een volledig elektrische bus dat een kruispunt passeert waar de verkeersregelinstallatie handmatig door een medewerker wordt bediend vanuit een ‘verkeerstoren’ op de hoek van de straat. De grootste bron van luchtvervuiling in Sofia is niet het verkeer maar het verwarmen van de huizen. Door de allesbranders (waarin ook daadwerkelijk alles wordt verbrand) hangt er in de winterperiode een branderige lucht in de stad die voelbaar is in de longen.

De Dutch Innovation Café series zijn een goed initiatief om kennis rondom techniek en gedragsverandering te delen met betrekking op de Smart Cities. Om met de woorden vice minister van Economische Zaken af te sluiten: “We zijn niet actief in de ontwikkeling naar ‘Slimme Steden’ omdat we willen aansluiten bij deze wereldwijde trend, maar omdat we ons moeten aanpassen in dit veranderende klimaat.”