Van dinsdag 21 tot en met donderdag 23 mei 2019 organiseerde Connekt een ledenreis naar het ITF congres, in de Duitse deelstaat Saksen.

ITF Summit, de think tank voor transportbeleid
Onderdeel van de smart mobility reis naar Saksen was een bezoek aan het ITF congres, ’s werelds meest toonaangevende summit op het gebied van transportbeleid. Deze summit vindt jaarlijks plaats in Leipzig en brengt transportministers van over de hele wereld samen om beleidsperspectieven te delen.

Connekt bezoek aan BMW-fabriek in LeipzigE-mobility in Duitsland

Naast deelname aan de ITF Summit waren diverse bezoeken aan publieke en private partijen onderdeel van het programma. Kijkend naar smart mobility ontwikkelingen in Duitsland gaat de focus vanuit Nederland veelal uit naar Zuid-Duitsland. Toch is Saksen een erg interessante regio voor kennisuitwisseling, er gebeurt veel in de ontwikkeling en de productie van slimme mobiliteitsoplossingen en e-mobility. Een bezoek aan de productielocaties van Volkswagen en BMW kon vanzelfsprekend niet uitblijven. De “Transparent Factory” van Volkswagen is niet alleen een lust voor het oog, er rollen dagelijks 72 e-Golfs van de productielijn die zijn samengesteld met materialen die door VW’s eigen vrachttram de fabriek worden binnengereden. De BMW-fabriek in Leipzig is een van de modernste en meest duurzame autofabrieken ter wereld. Per dag worden meer dan 960 voertuigen samengesteld. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven bezocht samen met de Connekt-delegatie de BMW Group i3 productielijn. Groene energie voor de productie van deze auto’s wordt geleverd door vier speciaal gebouwde windturbines ter plaatse.

Underfloor Charging Technology

Bezoek Fraunhofer InstituutBij het Fraunhofer Instituut worden transport gerelateerde onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden uitgevoerd. Samen met fabrikanten is het onderzoeksinstituut bezig met het ontwikkelen van een standaard voor laadsystemen. Vanaf 2023 verwacht het instituut een ‘underbody charging system’ te leveren dat een voertuig in 5 minuten kan laden voor een range van 600km.

City of Leipzig – City of Dresden

Tevens deelden de steden Leipzig en Dresden de mobiliteitsvisie voor de komende jaren en lieten ze de Connekt-leden kennismaken met voorbeelden van laadinfra, MaaS en mobiliteitshubs.

Studiereis video
De video van deze reis kun je hier vinden.

Meer informatie

Voor vragen over de studiereis naar de regio Saksen of voor meer informatie over slimme mobiliteit in Dresden en/of Leipzig, neem contact op met José Oudijk via jose.oudijk@connekt.nl. Neem voor meer informatie over het ITF congres contact op met Mieke Masselink via mieke.masselink@connekt.nl.