Uitrol slimme mobiliteit een week lang centraal in Helmond.

Op woensdag 1 april is de Automotive Week 2015 succesvol afgesloten. Een week lang was de Automotive Campus in Helmond ‘the place to be’ als het gaat om intelligente mobiliteit. Het doel van deze week was om dé stap te zetten naar landelijke opschaling van slimme mobiliteit en daarmee te zorgen voor versnelling van de implementaties van nieuwe technieken die leiden tot sneller, efficiënter, schoner en comfortabeler verkeer.

1500 bezoekers
Van 25 maart tot 1 april wisten ruim 1500 bezoekers de weg naar de Automotive Week te vinden. Bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, belangenorganisaties en overheden kwamen bij elkaar om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen op het gebied van smart mobility.

Projectleider Gert Blom is trots: “De automotive wereld ontmoette letterlijk de mobiliteitswereld! Automotive ontwikkelingen en ontwikkelingen in de mobiliteitssector raken elkaar steeds meer, maar zijn nog te vaak gescheiden werelden. Tijdens de Automotive Week hebben we die werelden op diverse momenten bij elkaar gebracht. Een voorbeeld hiervan is het innovatieve kruispunt waar ITS technologie uit de automotive sector wordt toegepast voor het verhogen fietsveiligheid. Een ander voorbeeld van ‘kruisbestuiving’ is een spontane gezamenlijke lunch van 200 experts op het gebied van standaardisatie uit de automotive wereld en bijna 100 beleidsmakers vanuit de overheid op fietsgebied.”

Internationale aandacht
Op de openingsdag woensdag 25 maart werden ruim 300 bezoekers ontvangen op de Automotive Campus. De opening werd verricht door minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) samen met Federaal minister Mobiliteit van België Jacqueline Galant, burgemeester van Helmond Elly Blanksma – van den Heuvel en Magda Kopczynska, Director General Mobiliteit en Transport van de Europese Commissie. Naast de opening van de Automotive Week werd ook de nieuwe Verkeerscentrale Zuid-Nederland en de Innovatiecentrale door minister Schultz van Haegen geopend.

Naast nationale aandacht, was er ook internationale aandacht gedurende de week. “Europa kijkt naar ons. De aanwezigheid van Jacqueline Galant en Magda Kopczynska zegt veel over de belangstelling voor de Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van smart mobility. Ook wordt er steeds vaker samengewerkt tussen Vlaanderen en Nederland. De Dag van de Wegbeheerders (woensdag 1 april), waar ook veel Vlaamse experts aanwezig waren, is hier een concreet voorbeeld van”, aldus Gert Blom.

Live demonstraties
Er was meer dan alleen congressen, workshops en lezingen. De bezoekers ervaarden smart mobility zelf door diverse demonstraties op de N270 testsite. Zo was er de EcoTwin demonstratie met vrachtwagens die coöperatief rijden op korte afstand van elkaar op basis van de technologie van geautomatiseerd rijden. De demonstratie van i-Game liet zien dat een auto automatisch gestuurd kan invoegen tussen twee andere auto’s, dit met behulp van ‘wireless communication’. Ook de fietser in het verkeer kwam aanbod tijdens de live demo waarbij een auto precies op het juiste moment remt als er een fietser oversteekt. Voor deze demo’s was de N270 gedurende drie dagen buiten de spits gedeeltelijk afgesloten en werd het verkeer omgeleid. Namens de Automotive Week danken wij alle Helmonders en de bezoekers van Helmond voor hun begrip voor de eventuele extra reistijd.

Dag van de wegbeheerders: Dutch Roads
De laatste dag van de Automotive Week 2015 stond in het teken van de wegbeheerders. Zowel in het ochtend- als het middagprogramma was er aandacht voor slimme toepassingen van coöperatieve systemen tot zelfrijdende auto’s. In het ochtendprogramma namen drie Keynote speakers, Willem hartman, Bram Hendrix en Florien van der Windt, de wegbeheerders mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van slimme toepassingen. Na een netwerklunch konden de wegbeheerders vervolgens zelf actief aan de slag in drie verschillende workshops.

Workshop Dutch Roads for seldriving vehicles
Één workshop stond in het teken van Dutch Roads for selfdriving vehicles en werd georganiseerd door CROW, Rijkswaterstaat en Connekt. Deze partijen hebben samen de taskforce Dutch Roads opgericht die kennisuitwisseling tussen wegbeheerders faciliteert op het thema ‘grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen’. In de workshop werden de aanwezige wegbeheerders gevraagd om hun kansen/bedreigingen op te schrijven en te delen. Ook was er aandacht voor wat de Nederlandse wegbeheerder wil leren van de testen. Wim van Tilburg, hoofd Verkeer en Vervoer bij CROW inventariseerde de kennisvragen en Gerben Feddes (RDW), Tom Alkim (Rijkswaterstaat) en Hillie Talens (CROW) waren ter plekke aanwezig om onder andere de toelatingsprocedure toe te lichten.

Uit de aanwezigen kwamen verschillende vragen waar men graag meer over wilde leren. Zijn er minder brede rijstroken nodig, en dus minder asfalt? Wat betekent dit voor de doorstroming op de weg? Hoe gaan de zelfrijdende voertuigen om met kwetsbare verkeersdeelnemers? En kan ik deze techniek gebruiken als onderdeel van een dagje uit naar de Efteling?

De input vanuit de aanwezigen is verzameld en wordt de komende tijd gebruikt om binnen de taskforce aandacht te geven aan de kennisvragen. Daarvoor zijn de kennisvragen verdeeld in vijf categorieën: infrastructuur, beleid, verkeersdeelnemers, techniek en imago. Tot slot is ook aangekondigd dat er gewerkt wordt aan een digitaal platform om op die manier de kennis over testen met zelfrijdende voertuigen te ontsluiten voor wegbeheerders.

Driven Award
Een mooie afsluiting van de week was de Driven Award. De studenten van Solar Team Eindhoven gingen er met de Driven Award vandoor en wonnen ook de publieksprijs. Solar Team Eindhoven wist de jury te overtuigen met Stella: ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie. TSG InnoteQ nam de aanmoedigingsprijs mee naar huis, inclusief een cheque van 2.500 euro.

Automotive Week 2017
“Automotive Week 2015 was voor ons erg succesvol en smaakt naar meer. Uiteraard gaan we nog met alle partners evalueren, maar voorzichtig kijken we al vooruit naar een 2017 editie”, zegt Gert Blom tot besluit.