Woensdagochtend 13 juli organiseerde Topsector Logistiek samen met TNO bij Connekt een datadeel ochtend. Een soort speeddate voor 20 bestaande initiatieven op het gebied van datadelen, in allerlei delen van de maatschappij.

Waar werken we allemaal aan, waar lopen we tegenaan en hoe kunnen we elkaar helpen en versterken? De ochtend maakte voor alle aanwezigen wel duidelijk dat de techniek toepassingsrijp begint te worden. De aandacht verschuift naar “how to kickstart a dataspace”: hoe start je als stelsel op tot iets wat zichzelf bedruipt en verder groeit?

Een belangrijke ontwikkeling waarin Nederland voorop loopt op Europa, maar waarbij we ook moeten blijven opletten en samenwerken, onze krachten moeten bundelen. Anders raken we onze koppositie kwijt aan nieuwe vergelijkbare initiatieven en verliezen we een belangrijke kans op meer invloed op ontwikkelingen vanuit de EC. Want het is duidelijk dat DG Connect heel activistisch aan het duwen is om tot en met open source software data spaces te pushen.

De ochtend werd afgesloten met goede discussies en mooie nieuwe connecties. Dit overleg gaat dan ook zeker een vervolg krijgen. In vergelijkbare vorm om elkaars ontwikkelingen te blijven volgen en van elkaar te kunnen leren, en in kleinere gremia om werkelijk de samenwerking vorm te geven en elkaars initiatieven verder te helpen. Blijf ons volgen, dan word je vanzelf op de hoogte gehouden.