De verbinding van ITS en logistiek biedt veel kansen, data is de verbindende factor tussen de beide werelden. De uitdaging ligt niet meer bij de ontwikkeling van de technologie, maar bij de implementatie.

Slim organiseren is de sleutel: maar hoe pak je dat aan, data uitwisseling in de logistieke sector? En welke regulering en wetgeving is van belang? En met welke privacywetgeving, data-security, concurrentie-aspecten en contracten krijg je te maken? Om antwoorden te vinden en kansen te verkennen en te benutten is het platform Dutch Data Moves Mobility opgericht.

Op 18 juni vond de tweede bijeenkomst van het platform plaats. Rien Bout (Ministerie IenM) presenteerde tijdens de bijeenkomst de overheidsaanpak voor open data: open tenzij! Op data.overheid.nl zijn de beschikbare databronnen opgenomen. Afgelopen januari was al 75% van de data van het ministerie openbaar en er wordt gewerkt aan een overzicht wanneer de rest openbaar wordt. Roderick Rodenbrug (Synple) presenteerde vervolgens de private blik op open data: voor bedrijven kan het openstellen van data een drempel zijn vanwege commerciƫle of strategische belangen. De start-up Synple lost dit dilemma op door heel specifiek te zijn in welke data gedeeld moet worden en volledige transparantie te vermijden.

De volgende bijeenkomst van het platform Dutch Data is op 24 september. Wilt u meer weten of deelnemen, neem dan contact op met Harsha Dijk of Marije de Vreeze.