“DO YOU HAVE THE CONCEPT OF TIME?”

Over minder dan twee weken start het Back to the Future Festival van Connekt in Delft. U bent welkom vanaf 12:00uur ’s middags. In deze update een aantal nieuwe highlights van het programma.

THE GRAND OPENING
12:00 – 13:00uur @Marty’s House
Waarom is het voorspellen van de toekomst zo moeilijk? Waarom dachten we in 1985 dat we in 2015 vliegende auto’s zouden hebben, en waarom kregen we in plaats daarvan de selfiestick? Tom Roes (1980) en Thomas Hogeling (1986) reisden in mei naar Los Angeles om een antwoord te vinden op die vraag. De twee spraken met de bedenker van Back to the Future, acteurs, fans en vooraanstaande futurologen. Aan de hand van fragmenten uit de documentaire, laten ze zien dat we telkens in dezelfde valkuilen trappen als we proberen een toekomstbeeld te schetsen. We vergeten namelijk dat de technische mogelijkheden misschien veranderen, maar dat onze behoeftes hetzelfde blijven. Tom Roes is o.a. regisseur van Mindf*ck, Keuringsdienst van Waarde, Verslaggever De Rekenkamer en de winnaar Slimste Mens 2015. Thomas Hogeling is journalist bij de De Volkskrant en redacteur bij De Speld.

MOREEL HACKEN
15:00 – 16:00uur @Marty’s House
Vliegtuigen worden alsmaar veiliger. De vrijheid van piloten wordt steeds meer elektronisch afgegrensd. Maar er zitten ook keerzijden aan een flight control-systeem dat de besturing overneemt. Bugs kunnen overal zitten. In de vliegtuigindustrie wordt dit aspect nog erg goed onderzocht.

Ook voor automobilisten gaat de technologie steeds meer handelingen overnemen. Automobilisten en piloten worden net kinderen; ze mogen spelen, maar binnen een beperkte ruimte. Het toestel grijpt in als duidelijk is dat het anders echt misgaat. Maar hoe gaat jouw auto ingrijpen?

Hoe gaat jouw auto om met morele keuzes? Hoe is de software ingesteld, wie is hiervoor verantwoordelijk? In een gevaarlijke situatie moeten keuzes worden gemaakt. Wijkt de auto af naar links of naar rechts, rechts kans op 1 dode, links kans op letsel van de passagier. Gaat de autofabrikant over de instellingen? Heeft de overheid hier iets over te zeggen? Of komt er een mogelijkheid voor de eigenaar om zijn of haar eigen keuzes vooraf in te stellen? Bijvoorbeeld, de veiligheid van mijn medepassagiers (en mezelf) is het belangrijkst.

Deze vragen gaan meer en meer relevant met de komst van de zelfrijdende auto. Discussies over morele keuzes spelen al langer in de vliegtuigindustrie. Daar kunnen we veel van leren, maar ook weer andersom. Tijdens de lezing Moreel Hacken gaat Prof. Mulder van de TU Delft samen met Herman Wagter in gesprek met het netwerk over de paralellen. Wat kunnen we van elkaar leren?

CONNEKT AFFILIATION FINALE
19:00 – 20:30uur @Marty’s House
Om 19:00uur start de finale van het Connekt Affiliation, het programma voor start-ups. Tijdens dit onderdeel pitchen start-ups in mobiliteit en logistiek hun concept aan het netwerk. Onder leiding van juryvoorzitter Peter Hartman worden ze beoordeelt en krijgen ze direct te horen of ze een coachingsmembership voor twee jaar kunnen winnen. De overall winner volgens de jury krijgt een unieke kans om zijn of haar start-up te promoten op de CES 2016 in Las Vegas. De CES is ’werelds grootste “global consumer electronics & consumer technology tradeshow”.

De finalisten tot nu toe zijn Roudle, Synple, BimBimBikes, Route42, Dubistr, SD-Insights en Sjipit. Wie worden de laatste finalisten? Ben of ken jij een start-up in mobiliteit en logistiek? Schrijf je dan via de website: backtothefuture.connekt.nl

Design your own flux cAPPacitor!
12:00 – 20:30 @Doc Browns Gadget Garage
In Doc Browns Gadget Garage kunt u samen met studenten kennismaken met Arduino.

Arduino is een mini computer ontworpen voor mensen die juist niet een technische achtergrond hebben. Het is een gemakkelijk te programmeren stukje hardware dat vrijwel alles kan, van een vliegtuig aansturen tot het brein zijn van een 3D-printer. Ben of ken jij een Arduino-expert, kom dan met ons programmeren.

SNACK TO THE FUTURE
Het festival start om 12:00uur en kun je terecht bij de Soepbus voor verse soep en broodjes. Daarnaast zijn er voldoende snacks zoals de traditionele poffertjeskraam en verse frites. Vanaf 16:30uur opent de borrelkraam en de Bavaria Biertap. Voor de start van het avondprogramma zijn er heerlijke gerechten door de tijd heen. Ga terug in de tijd met de traditionele borrelhapjes maar neem ook een voorproefje van hoe de toekomst gaat smaken.

BACK TO THE FUTURE FILMMARATHON
In Back to the Future Part II reizen Dr. Brown en Marty naar 21 oktober 2015. Een perfecte dag dus voor het Back to the Future Festival bij Connekt! Maar waar gingen de films ook al weer over? Connekt organiseert speciaal voor haar leden een Back to the Future Filmmarathon op woensdagavond 20 oktober van 17:00 – 22:30. Onze zaal bouwen we om tot een heuse bioscoopzaal waar we met elkaar Back to the Future deel I en deel II zullen bekijken. Vooraf staan er lekkere pizzapunten klaar en films kijken doen we onder het genot van echte jaren 80 lekkernijen, zoals popcorn, wokkels, bugles en cola light. En omdat het dan herfstvakantie is: zoons/dochters/partners zijn van harte welkom! Deelname is gratis, maar we zouden het wel fijn vinden als je uiterlijk 14 oktober laat weten als en met hoeveel je komt! Aanmelden kun je door een e-mail te sturen naar Jonneke (vandekamp@connekt.nl).

NOG GEEN TICKET? RESERVEER SNEL
Er is een beperkt aantal tickets beschikbaar voor #ConnektBTTFF. Reserveer daarom snel. Registratie is gratis voor leden van Connekt en/of Lean and Green. Niet-leden worden verzocht contact op te nemen met Connekt.