1 december 2021: Welkom Marc Verhage, Programmamanager Smart Mobility Ledenteam

Van harte welkom Marc, bij Connekt. Waar kom je vandaan?

Ik heb me de afgelopen 12 jaar beziggehouden met o.a. verandering en digitalisering in de bouwsector. Heb gewerkt bij een installatiebedrijf, een liftenbedrijf, ben algemeen directeur van STABU geweest, heb een BIM-bedrijf geleid en ook een eigen bedrijf gehad in Bouwwerk Informatie Modellering ofwel Bouw Informatie Management. Daarvoor heb ik 15 jaar in de IT-consultancy-sector gezeten, en ben mijn carrière gestart van 1986-1996 als Marine-officier. Ik heb gestudeerd aan het Koninklijk Instituut voor de Marine en de TU Eindhoven.

Wat brengt je bij Connekt, hoe kwam je erbij om de overstap te maken naar deze sector?

Ik was aan het nadenken over wat ik nu eigenlijk wil met de rest van mijn carrière. Wat ik echt leuk vind is met klanten omgaan, netwerken, mensen bij elkaar brengen. In de bouw heb ik door bijvoorbeeld softwareleveranciers en bouwbedrijven bij elkaar te brengen voor veel business gezorgd. Nu wilde ik iets vinden waarin dat verbinden een hoofdtaak is. Toen kwam ik bij toeval Connekt tegen, en ontdekte ik dat, net als in de bouwsector, data delen in mobiliteit en logistiek een uitdaging is. Mijn kennis van de bouw en digitalisering van de bouw én mijn wens om in mijn werk te verbinden, kan ik bij Connekt combineren.

Klinkt als een match. Dat gaan we de komende tijd vast ontdekken. Hoe zou je Connekt omschrijven?

Connekt is een heel enthousiaste organisatie die veel dingen tegelijk oppakt. Ik zie de leden- en programmakant als twee takken van sport: een die de leden verbindt, een die de programma’s en projecten trekt en uitvoert, en als het goed is stimuleren ze elkaar. Het is ook mijn taak om de ledenkant goed vorm te geven. Zo’n tien leden heb ik nu gesproken, en ik zal de komende maanden alle leden bezoeken.

En hoe zou je jezelf omschrijven?

Ik denk dat ik een gedreven persoon ben, ik vind het leuk om iets in het management te doen. Ik had altijd de ambitie om directeur te worden, en heb dat ook gedaan; maar dat is voor mij niet meer prioriteit nummer 1. Op de voorgrond staat nu wat ik leuk vind, en dat is het verbinden van mensen. Ik ben getrouwd met Regine, we hebben een zoon van 18 die zelf ondernemer is, ik woon in Amersfoort. Mijn hobby is muziek verzamelen: ik ben al 38 jaar een die-hard Elvis fan. En ik reis graag. Werk is voor mij leuk als we met een leuk team leuke dingen kunnen doen. Dat is belangrijker dan positie ofzo.

Terugkijkend op de afgelopen jaren: Wat is je mooiste werkervaring?

Ik heb 7,5 jaar gewerkt bij Tieto, een groot Fins consultancy bedrijf. Ik zat veel in het buitenland, daar genoot ik van; maar het was vooral leuk omdat we in NL een vrij zelfstandige unit waren. Ik heb er een business consultancy afdeling mogen opzetten. Uiteindelijk zat ik in het management van Nederland. Bijzonder aan Tieto was dat er overwegend jonge mensen werkten, ik was een van de oudsten. Ik vind het erg leuk om met jonge mensen te werken. Ik ben daar weggegaan omdat mijn ambitie verder reikte, en ik een kans kreeg aangeboden.

Dan hoop ik dat je bij Connekt ook zo’n leuk team vindt.

Het begin is in ieder geval goed! Mieke en Tom zijn ambitieuze, leuke jonge mensen. Het is goed dat er ook wat ouderen tussen zitten, dat zorgt voor evenwicht. Mijn verwachtingen zijn positief gestemd.

Vooruitkijkend naar de komende jaren: Wat wil je bereiken met Connekt?

Ik geloof dat Connekt een prachtige organisatie is waaraan veel behoefte is, en dat Connekt meer potentie heeft dan nu wordt benut, met alle kennis die niet alleen in het team zit, maar ook in de leden. De komende jaren is het nodig om Connekt de positie te geven die ze kan hebben. Over tien jaar is Connekt wat mij betreft echt een begrip. Daarnaast zou ik willen dat er in Nederland veel meer geleerd wordt van dit soort gremia. In de bouwsector heb je bijvoorbeeld het BIM-loket of de Bouwcampus. Ik denk dat de bouw veel kan leren van smart mobility en logistiek, en andersom ook. Op sommige punten merk ik dat smart mobility en logistiek verder zijn qua denken en uitvoering, maar op andere punten is men op zoek naar dingen die in de bouw allang geleerd of zelfs gerealiseerd zijn. Ik hoop dat ik kan bijdragen aan de kruisbestuiving tussen de verschillende sectoren. En dat ik kan helpen met de positionering: dat bedrijven Connekt kennen als het platform waar je preconcurrentieel en onafhankelijk bepaalde kennis kunt halen, kunt brengen en gezamenlijk kunt ontwikkelen wat je alleen niet kunt.

Waar zie je naar uit en waarvoor mogen de leden jou wakker maken?

Ik kijk sowieso uit naar de kennismaking met alle leden. Ik hoop dat ze ons nog meer gaan weten te vinden, en dat ik een aanvulling geef op de kennis van Tom, Herman en Nico. Wakker maken, haha, liefst niet natuurlijk, maar ik vind het heel leuk als men mij om hulp vraagt. Het is fijn om te weten dat je wordt gewaardeerd om je kennis en ervaring, dat je er als persoon en als organisatie toe doet.

Wat is jouw boodschap aan Connekt?

Laten we met elkaar realiseren wat we in handen hebben. Ik denk dat we thought leader moeten worden, niet als bureau, maar wel als netwerk. En dat we veel meer kennis delen als platform, zodat iedereen ons weet te vinden, zowel nationaal als internationaal. Want kennis is goud. Er is al veel bereikt, dus laten we de volgende stap zetten met elkaar.