Krijg jij ook steeds meer te maken met zero-emissie zones in je werkgebied? De overstap naar elektrische bestel- en vrachtwagens lijkt onvermijdelijk voor commerciële goederenvervoerders. Maar waar begin je en waar moet je allemaal aan denken? Om je goed op weg te helpen is een stappenplan Elektrisch Rijden ontwikkeld dat aangeeft hoe je je kunt voorbereiden op de ZE-zones, hoe je een voertuig kiest, hoeveel vermogen je nodig hebt, welke laadinfrastructuur hierbij past en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Praktisch en overzichtelijk.
Aan de slag!
Er zijn veel tools en handreikingen beschikbaar die ondernemers kunnen helpen bij de overgang naar elektrisch rijden. Ook tools waar aanbevelingen op basis van de eigen logistieke operatie (jaarkilometrage, vlootomvang, beladingsgraad) worden gedaan. In het stappenplan hebben we de meest actuele noodzakelijke tools en informatie voor je op een rij gezet. Doorloop de stappen en krijg onder andere:
- Persoonlijk advies over voertuigkeuze
- Advies over hoe je op je bedrijfslocatie zelf laadpunten realiseert
- Concrete tips over het aanleggen van zwaardere laadinfrastructuur op het depot
- Inzicht in het vermogen dat je nodig hebt als je je wagenpark elektrificeert, als input voor het gesprek met de netbeheerder
- Overzicht van de verwachte laadvraag op jouw bedrijventerrein
Om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren zijn er verschillende mogelijkheden tot financiële ondersteuning. Zo zijn er subsidieprogramma’s voor bestelbussen ((SEBA), vrachtwagens (AanZET) en emissieloos bouwmaterieel (SSEB). Ook deze vind je in het stappenplan.
Wees goed voorbereid en ga nu aan de slag!
Het stappenplan is ontwikkeld door de Werkgroep Logistiek van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) in samenwerking met NAL-regio G4, MRA-e, de Vliegende Brigade, TLN, Evofenedex, Connekt, Lean & Green, ElaadNL en het Nationale Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL).