Om de mobiliteit in Nederland duurzaam en effectief te houden, is het beïnvloeden van reizigersgedrag cruciaal.
Geplaatst op 28 maart 2025
Hoe zetten we gedragscampagnes effectief in? Dit begint bij datagedreven inzicht. Inzicht vooraf (doelgroep en veranderpotentieel), inzicht tijdens de gedragscampagne (hoe effectief zijn de gedragsmaatregelen) en inzicht achteraf (welke maatregelen kunnen we nog toevoegen om de doelgroep een laatste zetje te geven?).
Donderdag 27 maart vond hierover bij Connekt een bijeenkomst plaats. Paul van de Coevering (BUas) nam ons eerst mee in de theorie achter het meten van gedragsverandering. Daarna vertelde Matthijs Dicke-Ogenia (Goudappel) ons iets over verschillende stages of change en hoe ons dit kan helpen gedragscampagnes effectiever te maken. Christiaan Rasch (MobilityLabel) liet daarna zien hoe hun tool werkgevers en regio’s kan helpen om inzicht te krijgen in woon-werkverkeer en het veranderpotentieel daarin. Ten slotte gaf Henriette Verhoeven (XTNT) ons een inkijkje in de mogelijkheden en uitdagingen in de praktijk, door de gedragscampagne Fiets in Zuid-Limburg toe te lichten. Daarna volgde een discussie en een borrel.
De 3 belangrijkste inzichten uit de bijeenkomst:
- Zoek naar combinaties van data-bronnen! Onderbewust gedrag is moeilijk te meten en kent veel externe invloeden. Het combineren van verschillende bronnen zorgt dan voor de beste schatting.
- Maak het pragmatisch! De praktijk van gedrag meten is vaak weerbarstig. Zeker met beperkt budget is een pragmatische aanpak essentieel om gedragscampagnes überhaupt te kunnen evalueren.
- Zoek de synergie tussen gedragsmaatregelen! Voor een effectieve gedragsbeïnvloeding is het cruciaal om verschillende interventies slim te combineren.



Connekt bestaat dit jaar 25 jaar! Wil je hier meer over weten?
Bezoek dan onze speciale themapagina 25 jaar Connekt!