Van 22 t/m 24 mei jl. hebben we met onze leden een verrijkende en plezierige reis naar Lissabon gehad. De reis was gevuld met waardevolle ervaringen, netwerkmogelijkheden, bedrijfsbezoeken en de kans om nieuwe (internationale) connecties te maken. Terwijl we genoten van de lokale keuken op inspirerende locaties, wisselden we kennis en inzichten met elkaar uit.

 

Tijdens deze reis hadden we een kick-off diner op de Nederlandse ambassade in Lissabon met diverse toespraken en introducties, waaronder van: Ambassadeur Margriet Leemhuis, Marc Verhage van Connekt-ITS Nederland, Carlos Sousa van Lisbon E-Nova en Jorge Sousa van Armis-ITS.

Het bezoek aan ISTAR-Iscte Lisbon University, een toonaangevend instituut dat onderzoek doet naar duurzaam transport en energie-efficiëntie, gaf meer inzicht en overzicht van hun programma’s rondom Digital Living Spaces en Resilient Cities in het bijzonder. Onderwerpen als IoT, AI, BIM en digital twins, passeerden de revue. Professoren Miguel Sales Dias, João Carlos Ferreira en Ricardo Resende gaven presentaties waarna wij de mogelijkheid hadden om vragen te stellen over de verschillende projecten waar ze bij betrokken waren.  

Ook werd er een bezoek gebracht aan VoxPop Lisbon: een project dat is opgezet om mobiliteitsproblemen in de stad aan te pakken. Door samenwerking en betrokkenheid van de lokale bevolking wil VoxPop belangrijke mijlpalen bereiken, waaronder de ontwikkeling van een alomvattend mobiliteitsplan. De sessie getiteld “EU Urban Mobility Data Sharing and Digital Transition of Cities Mobility Systems & VoxPop” leverde een open gesprek met waardevolle inzichten op.

Het bezoek aan Hub Criativo Beato was even inspirerend. Tijdens dit bezoek werd de hubruimte verkend met José Mota Leal en kregen wij inzicht in de doelstellingen en toekomstplannen van de stad Lissabon als het gaat om startups en scale ups. Aansluitend was er een rondetafelgesprek met drie startups die elk een korte pitch gaven.

Uiteraard is het ITS European Congress bijgewoond, inclusief een bezoek aan het ITS Portugal paviljoen. Er was voldoende vrije tijd voor leden om diverse stands te bezoeken. En laten we het Dutch Dinner niet vergeten, waar ruim 65 leden van Connekt aanwezig waren.

De overall takeaways van deze reis zijn dat digitalisering en data-analyse een cruciale rol spelen in samenwerkingen met zowel de industrie als overheden. Use cases tonen bijvoorbeeld efficiëntieverhoging in logistiek en voorspellingen van drukte en geluid in uitgaanswijken. Uitdagingen liggen in het integreren van nieuwe informatie in bestaande processen en het benutten van operationele data voor voorspellende modellen in gesloten systemen. Samenwerking en capaciteitsopbouw zijn essentieel voor succesvolle implementatie van data-analytics en digitalisering.

We kunnen terugkijken op een geslaagde reis met een erg leuk gezelschap! Een grote dank aan alle deelnemende leden, sprekers, medewerkers en organisatoren van deze studiereis.

De volgende studiereis staat alweer gepland! Dit keer naar IAA München van 5 – 7  september 2023. Wil je hier ook aan deelnemen? Je kan je vanaf nu opgeven via onze website.