Het ministerie van IenW heeft Connekt opdracht gegeven als kwartiermaker op te treden voor het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL).

DIL is op initiatief van het ministerie van IenW opgezet en heeft als doel om digitaal zakendoen in goederenvervoer te versnellen en te verbeteren. Door het (verder) ontwikkelen van een digitale en decentrale infrastructuur kunnen bedrijven in de logistieke keten snel en efficiënt data met elkaar uitwisselen. Deze infrastructuur noemen we de Basis Data Infrastructuur (ook wel BDI).

In januari 2023 is, na de kwartiermakersfase, het startsein voor dit meerjarige programma gegeven. Onder leiding van Jaap Stoppels en in samenwerking met verschillende partijen voert Connekt het programma uit. Het programma DIL wordt ondersteund door het Nationaal Groeifonds. Medio 2023 bestaat DIL uit de volgende werkpakketten:

  • Ontwikkeling van het fundament BDI (werkpakket 1)
  • Living Labs (werkpakket 2)
  • Digital readiness (werkpakket 3)
  • Programmamanagement en communicatie (werkpakket 4)
  • ICT partijen (werkpakket 5)

Rond de logistieke mainports Port of Zeehaven Rotterdam, Haven Amsterdam en Schiphol zijn ‘Living Labs’ opgezet die onder meer de principes van de Basis Data Infrastructuur (BDI) in de praktijk toepassen. Naast deze partijen wordt samengewerkt met partners als evofenedex, TLN, de Douane en TNO. Het programma DIL wordt ondersteund door het Nationaal Groeifonds.

Wil je meer weten over DIL kijk dan op de website datainlogistics.org, of neem contact op met Jaap Stoppels, programmamanager DIL. Wil je meer weten over de Basis Data Infrastructuur? Lees dit artikel voor verschillende toepassingsmogelijkheden of neem contact op met Connekt. Specifiek voor IT-specialisten is de website https://bdinetwork.org/ opgezet.